FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović: Nismo prihvatili kvote za izvoz šećera

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović opovrgnula je usrijedu da je Vlada pristala na uvođenje kvota za izvoz hrvatskogšećera u EU, naglasivši da će se o tome pregovarati s Bruxellesom.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović opovrgnula je u srijedu da je Vlada pristala na uvođenje kvota za izvoz hrvatskog šećera u EU, naglasivši da će se o tome pregovarati s Bruxellesom.

Saborski zastupnik HSS-a Božidar Pankretić optužio je vladu da je pristala na uvođenje kvota za izvoz šećera, tvrdeći da je to vidljivo iz pisma što ga je ministrica Grabar-Kitarović 7. lipnja uputila europskoj povjerenici za poljoprivredu Marianne Fischer Boel.

Tim pismom se širom otvaraju vrata za uvođenje kvota, rekao je Pankretić novinarima u Saboru.

"U pismu (povjerenici EU) ne stoji da ćemo prihvatiti kvote, već tražimo objašnjenje od EU, to će biti predmet daljnjih razgovora, a Vlada će voditi računa o interesima naših proizvođača šećera", kazala je ministrica u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' odgovarajući na Pankretićev upit "stoji" li još svibanjska izjava premijera Ive Sanadera da se u dogovorima s EU neće otežavati položaj hrvatskih izvoznika.

"Točno je što je rekao premijer, nije točno da smo pristali na kvote", rekla je Grabar Kitarović.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković također je obećao da će Vlada u pregovorima s EU-om osigurati izvozne kvote koje će zadovoljiti Hrvatsku i njezine poljoprivrednike.

Nakon golemog porasta izvoza šećera iz pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (zapadni Balkan), Europska komisija je odlučila uvesti kvote za one zemlje koje nemaju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). EU je ranije tim zemljama otvorila svoje tržište šećera bez količinskih ograničenja i slijedom toga ima pravo jednostrano i povući tu odluku.

Međutim, u slučaju Hrvatske izvoz šećera reguliran je SSP-om i ne može se jednostrano mijenjati, stoga je Europska komisija zatražila da se o tome otvore pregovori.

Pankretić tvrdi da odluka Bruxellesa o kvoti od 300 tisuća tona za tzv. zapadni Balkan, zapravo znači da će Hrvatskoj ostati kvota od 87.000 tona, odnosno upola manje nego što sada izvozi, a što predstavlja gubitak od 50 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙