FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena hibridna životinjska vrsta

PARIZ, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Dvije životinjske vrste mogu sekrižati kako bi, u novom staništu, stvorile novu vrstu, zabilježili suprvi put dosad američki biolozi, proučavajući voćnu mušicu, objavljenoje u najnovijem broju časopisa Nature.
PARIZ, 27. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Dvije životinjske vrste mogu se križati kako bi, u novom staništu, stvorile novu vrstu, zabilježili su prvi put dosad američki biolozi, proučavajući voćnu mušicu, objavljeno je u najnovijem broju časopisa Nature.

Studiju je proveo tim znanstvenika na čelu s Dietmarom Schwarzom sa sveučilišta u Pennsylvaniji.

Pojava novih vrsta hibridacijom poznata je kod biljaka, ali su znanstvenici dvojili oko toga je li moguće da se isti fenomen dogodi kod životinja, jer je hibridnoj progenituri obično teže preživjeti i razmnožiti se, a načelno je čak sterilna.

No jabučna mušica, koja inače napada jabuke, na sjeveroistoku SAD-a našla se suočena s neuobičajenom hranom, bjelogoričnim grmom latinskog naziva Lonicera, poznatim i kao kozja krv. Ta je biljka u SAD-u i sama hibridna, proizvedena uz pomoć biljnih vrsta iz Azije.

Te nove biljke kolonizirale su jabučne mušice raznih vrsta koje su se međusobno križale i stvorile genetski posebnu hibridnu vrstu. Nove mušice nazvane su "mušice Lonicera", prema latinskom nazivu biljke domaćina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙