FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovog tjedna očekuje se izjava o budućnosti IRE

DUBLIN, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da će Irskarepublikanska armija (Ira) do kraja tjedna objaviti izjavu o svojojbudućnosti, nakon mnogih postupaka koji su, kako se vjeruje,pripremili teren da sjevernoirski gerilci polože oružje.
DUBLIN, 27. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekuje se da će Irska republikanska armija (Ira) do kraja tjedna objaviti izjavu o svojoj budućnosti, nakon mnogih postupaka koji su, kako se vjeruje, pripremili teren da sjevernoirski gerilci polože oružje.

"Doista vjerujem da ćemo za nekoliko dana svjedočiti totalnoj promjeni situacije", rekao je u srijedu irski premijer Bertie Ahern.

Političko krilo Ire Sinn Fein kontaktiralo je ovog tjedna s britanskom i irskom vladom, nakon vijesti da su trojica visokih dužnosnika Sinn Feina izišla iz Irina Vojnog vijeća.

To bi moglo otvoriti put velikim strukturnim promjenama u proirskoj katoličkoj Iri, koja se već trideset godina bori protiv britanske vladavine u Sjevernoj Irskoj.

Irski ministar pravosuđa Michael McDowel objavio je da su iz Vojnog vijeća izišli predsjednik Sinn Feina Gerry Adams, glavni pregovarač Martin McGuinness i zastupnik u irskom parlamentu Martin Ferris. Sva su trojica tvrdila kako nisu članovi Vijeća.

Sinn Fein je u travnju pozvao Iru da prekine oružanu borbu nakon što su mnoga kriminalna djela njezinih članova izazvala oštru međunarodnu osudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙