FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ira Payer prva predsjednica Hrvatskoga dizajnerskog društva

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) uiduće će dvije godine voditi grafička dizajnerica Ira Payer koja jeizborom na tu dužnost postala i prva predsjednica u povijesti togadruštva, priopćio je danas HDD.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) u iduće će dvije godine voditi grafička dizajnerica Ira Payer koja je izborom na tu dužnost postala i prva predsjednica u povijesti toga društva, priopćio je danas HDD.

Na lipanjskoj Skupštini Društva izabrane su i zamjenice predsjednice Koraljka Vlajo i Ksenija Jurinec, obje produkt dizajnerice, kao i novi Upravni odbor.

Kako se navodi, novi članovi Upravnoga odbora HDD-a su redom referentni hrvatski dizajneri. Osim predsjednice Payer i njezinih zamjenica u Upravnome odboru su i grafički dizajner Davor Bruketa, produkt dizajner Neven Kovačić i modni dizajner Tonči Vladislavić.

Ističe se da će Upravni odbor, zajedno s direktoricom Hrvatskoga dizajnerskog centra Tatjanom Jallard, osmisliti strategiju djelovanja u iduće dvije godine.

Jer, dodaje se, "hrvatski dizajn trenutačno je u procjepu između privrednika koji nisu do kraja shvatili u kojoj mjeri bi im dizajn mogao pomoći i državnih struktura u čijemu proračunu za dizajn redovito nema mjesta te rastućega broja dizajnera koji imaju akademsko znanje stečeno na Studiju dizajna, ali nemaju mogućnosti rada".

Upozorava se da je većina zemalja, ali ne i Hrvatska, shvatilo da je vlastita proizvodnja ključ gospodarskoga prosperiteta te da je dizajn njezin značajan dio budući da dobar dizajn generira profit. S tim u vezi se i navodi da je "Finska ove godine za provedbu svoje nacionalne strategije dizajna izdvojila 30 milijuna eura , dok hrvatska Vlada nema svoju strategiju dizajna, a HDD i nedavno osnovani Hrvatski dizajnerski centar, čiji je osnivač HDD, nemaju ni osnovne uvjete za rad".

Ira Payer, rođena je u Zagrebu 1971. a u rodnome gradu školovala se na smjeru grafičkoga dizajna na Studiju dizajna. Kao studentica završne godine grafičkoga dizajna, zajedno s Lanom Cavar, osnovala je 1997. studio za grafički dizajn "Cavarpayer". Članica je HDD-a od 1999. a za svoj dizajnerski rad višestruko je nagrađivana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙