FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puhovski se sastaje s novim svjedokom

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog helsinškogodbora (HHO) Žarko Puhovski potvrdio je da bi se u četvrtak trebaosastati s osobom koja govori da je svjedok zločina počinjenih uOsijeku početkom 90-tih godina.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski potvrdio je da bi se u četvrtak trebao sastati s osobom koja govori da je svjedok zločina počinjenih u Osijeku početkom 90-tih godina.

Ta osoba se HHO-u prvi put javila prije tri tjedna i mogući je svjedok kaznenih djela protiv međunarodnog humanitarnog prava počinjenih 1991. i 1992 godine, rekao je Puhovski Hini.

U tom su razdoblju, po podatcima HHO-a, na području Osijeka nestale najmanje 32 osobe, od kojih su dvije trećine bile srpske nacionalnosti, a ostali Hrvati.

Mogući svjedok tvrdi da je u tom razdoblju bio u takozvanoj Branimirovoj obrambenoj bojni (BOB) i da je sudjelovao u akcijama "eliminiranja opasnih elemenata", među kojima je bio i jedan broj civila, kazao je Puhovski.

HHO-u su se dosad javila tri moguća svjedoka koji tvrde da su sudjelovali u zločinima. Puhovski smatra da se mogući svjedoci zločina javljaju HHO-u kao nevladinoj organizaciji jer imaju osjećaj da predstavnici vlasti zataškavaju slučajeve.

Jedan od njih je taj koji bi trebao dati iskaz HHO-u u četvrtak u Osijeku ili okolici. Jedan je u međuvremenu odustao, a preostali je zaštićeni svjedok Krunoslav Fehir, koji je javno progovorio o ubojstvima i mučenjima civila u Osijeku i ustvrdio da je sam sudjelovao u ubojstvima koja su izvršena isključivo po nalogu Branimira Glavaša.

Glavaš je posljednih dana u više navrata odbacio sve optužbe na svoj račun. Nakon objave Fehirova svjedočenja u Novom listu, Glavaš je u utorak navečer za Novu TV izjavio kako moli Državno odvjetništvo da ga pozove na razgovor kako bi se utvrdila istina.

Nakon javnog poziva Državnog odvjetništva svima koji imaju spoznaja ili su očevici zločina u Osijeku, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je za Vjesnik od srijede da "ima naznaka da će (Državno odvjetništvo) uskoro stupiti u kontakt s drugim očevicima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙