FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 6. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 15. sjednicu nastaviti večeras započetom pojedinačnom raspravom o Prijedlogu zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Sabor bi zatim trebao raspraviti predloženi Zakon o posebnom porezu na kavu, kojim Vlada predviđa uvođenje markica za sve proizvode od kave, a u cilju suzbijanja 'sive ekonomije' u proizvodnji i prometu kavom. Saborske zastupnike sutra očekuje i Godišnje izvješće Hrvatske narodne banke (HNB) za prošlu godinu, po kojemu se lani bilježi nešto sporiji gospodarski rast nego u prethodne dvije godine. Stignu li, zastupnici bi sutra mogli Branka Hrvatina imenovati novim predsjednikom Vrhovnog suda RH.

ZAGREB - Sabor je današnje zasjedanje zaključio raspravom o Vladinom Prijedlogu zakona o prijevozu i povremenom obalnom pomorskom prometu, koji su, uz primjedbe, podržali svi saborski klubovi. Tim prijedlogom, o kojemu su zastupnici raspravljali u prvom čitanju, Vlada predviđa ojačati gospodarski razvoj i demografsku obnovu otoka kroz njihovu bolju prometnu povezanost. Gotovo cjelokupni (oko 90 posto) putnički i prijevoz vozila u pomorskom prometu obavlja tvrtka Jadrolinija s 54 broda, mali brodari obavljaju tek deset posto prometa, a predloženi zakon svim prijevoznicima nalaže da osiguraju kontinuitet i redovitost prometa i prijevoza između otoka i kopna.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, zbog iznimnog doprinosa međunarodnom ugledu i položaju Hrvatske. Za Odluku o odlikovanju, koju je predložilo saborsko Predsjedništvo i svi zastupnički klubovi osim HSP-ovog, glasovalo je 78 zastupnika, a troje pravaša (Vladimir Jukić, Ruža Tomašić i Pero Kovačević) bili su suzdržani.

ZAGREB - Duboko nezadovoljstvo oporbe Vladinim prijedlogom izmjena Ovršnog zakona pravaš Pero Kovačević danas je u Saboru iskazao na osebujan način - petominutnom šutnjom. HSP-ov zastupnik na taj je način prosvjedovao zbog, kako je protumačio, obespravljenosti građana koji su u ovršnim postupcima zbog kune duga ostali bez cjelokupne imovine. Začuđenost kolega u Sabornici predsjedavajući Vladimir Šeks pokušao je neutralizirati riječima: "Mogli bi kolegu saslušati u miru". Većina oporbenih stranaka žestoko je kritizirala izmjene Ovršnog zakona, prozivajući Vladu da će predloženim odredbama još više razvući ionako preduge ovršne postupke.

ZAGREB - U prvom krugu ljetnog upisnog roka u 1. razred srednje škole upisano je ukupno 45.642 učenika, a za upis u srednje škole ostalo je slobodno još 12.285 mjesta za buduće srednjoškolce. Po prvom privremenom izvješću o prijavama za upis i upisu učenika u prvi razred srednje škole koje je danas objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, za upis u 1. razred srednje škole bilo je prijavljeno ukupno 51.976 učenika, od kojih 6.334 nije zadovoljilo uvjete škole za koju su se natjecali i svoju šansu trebaju tražiti u drugom upisnom krugu, rekao je glasnogovornik Ministarstva Božo Pavičin.

PULA - Istarski županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić izjavio je danas kako će proučiti spis o pulskom Centru za odgoj djece i mladeži, u kojem je inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provela nadzor zbog indicija o seksualnom zlostavljanju štićenika, te da će sutra dati uputu Općinskom državnom odvjetništvu kako da postupi. Ravnatelj Centra za odgoj djece i mladeži u Puli Aleksandar Tašić u izjavi za novinare odbacio je sumnje da je u tom centru bilo seksualnog zlostavljanja i zataškavanja takvih navodnih slučajeva i cijeli slučaj tumači napadom na njega kao ravnatelja. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poslao je inspekciju zbog, kako je rekao ministar Neven Ljubičić, čvrstih indicija da je bilo seksualnog zlostavljanja štićenika.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarkom Puhovskim i potpredsjednikom Veljkom Miljevićem, koji su joj tom prigodom predstavili "Izvješće Hrvatskog helsinškog odbora za 2004. godinu". Predsjednik HHO-a Puhovski pritom je istaknuo kako su trendovi i tretman ljudskih prava u Hrvatskoj znatno uznapredovali te da se situacija postupno popravlja, posebno u pogledu smanjenja broja nacionalno uvjetovanih povreda ljudskih prava, pozitivnog rasta orijentiranosti javnosti prema žrtvama povreda ljudskih prava, kao i stabilizacije političkog života, ističe se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predložit će Vladi prihvaćanje projekta domaćeg konzorcija Zagrebačke robne kuće o preuzimanju robne kuće Nama u stečaju, najavio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić. Nakon sastanka sa stečajnim upraviteljem Name Petrom Milatom, direktoricom Konzorcija Zagrebačke robne kuće Marijom Loborec i predsjednikom Sindikata tekstila, kože, obuće i gume Josipom Zidanićem, Vukelić je izjavio da je postignut dogovor o završetku stečaja robne kuće Nama kako ga je predložio domaći konzorcij, koji okuplja 52 proizvođača tekstila i obuće u Hrvatskoj. Po odluci Vlade uslijedit će konkretni koraci kako bi kroz stečajni postupak robne kuće na Kvatriću i u Ilici prešle u ruke konzorcija.

ZAGREB - Prijedlog premijera Ive Sanadera da se dug umirovljenicima vrati u roku od dvije godine, ali u dvostruko manjem iznosu od ranije planiranog, IDS-ovac Damir Kajin ocijenio je danas "ponižavajućim za umirovljenike". Kajin je, na konferenciji za novinare IDS-ovog kluba zastupnika u Saboru, pozitivnom ocijenio činjenicu da je Sanader, za razliku od njegovih prethodnika, priznao postojanje duga prema umirovljenicima. Procijenio je da će se većina umirovljenika složiti sa Sanaderovim prijedlogom, jer su dovedeni u situaciju da odluče hoće li prihvatiti ponuđeno ili čekati da im se dug vrati kroz idućih 10 godina.

ZAGREB - Iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćeno je da je za danas sazvana sjednica Komisije za procjenu Studije utjecaja na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-Dalmatinske županije u Lećevici, odgođena zbog nemogućnosti rada uzrokovanog prosvjedom ekološih udruga i mještana Unešića ispred i u zgradi Ministarstva. Dodaje se da se udruge protive gradnji centra za gospodarenje otpadom jer su mišljenja da Studija ne daje relevantne pokazatelje o lokaciji centra, te da će tamo biti deponiran opasni otpad što ne odgovara činjenicama jer je centar predviđen za deponiranje komunalnog otpada.

OSIJEK - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) uputila je danas predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu zamolbu da hitno primi njezine predstavnike na razgovor jer, kako ističu, u punom jeku žetve još nije riješeno pitanje otkupa tržnih viškova ovogodišnjeg uroda pšenice. Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo u pismu premijera Sanadera moli za pomoć kako bi se pronašao način otkupa pšenice, koji bi cijenom i uvjetima zadovoljio proizvođače, otkupljivače i predstavnike mlinsko-pekarske industrije.

ZAGREB - HDZ-ova Vlada u Hrvatskom saboru ima dovoljno ruku i stabilnu parlamentarnu većinu, izjavio je danas glasnogovornik Vlade Ratko Maček, nakon što je HDZ-ove redove napustio zastupnik Mato Štimac. Štimac je danas napustio HDZ-ov i prešao u Klub nezavisnih zastupnika okupljenih oko Branimira Glavaša, također bivšeg HDZ-ovog zastupnika. Maček je odbacio špekulacije o tome da je time HDZ izgubio većinu i da su izgledni izvanredni parlamentarni izbori.Izvanrednih izbora neće biti, nego će se održati u redovnom roku, dakle u studenome 2007., rekao je Maček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙