FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 27. srpnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati
ZAGREB, 27. srpnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 4.30 sati

ZAGREB -Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je sinoć kako je uvjeren da će policijski tim na čelu s Vladimirom Faberom do kraja istražiti slučaj ubojstava osječkih civila 1991. "Uvjeren sam da će policija učiniti sve što je potrebno. Faber je visoko profesionalan policajac, nije vezan ni za jednu političku opciju i njegov će tim napraviti posao, tako da krivci budu kažnjeni, a nevini oslobođeni", kazao je Mesić u HTV-ovoj emisiji "Fokus", odgovarajući na pitanje očekuje li da će slučaj tih ubojstava nakon 15 godina konačno biti riješen. Upitan je li 1991., kao predsjednik vlade, znao za likvidacije osječkih Srba, Mesić je odgovorio niječno. Ponovio je ocjenu da Hrvatska do 2000. nije funkcionirala kao pravna država.

ZAGREB -Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski potvrdio je sinoć da bi se u četvrtak trebao sastati s osobom koja govori da je svjedok zločina počinjenih u Osijeku početkom 90-tih godina. Ta osoba se HHO-u prvi put javila prije tri tjedna i mogući je svjedok kaznenih dijela protiv međunarodnog humanitarnog prava počinjenih 1991. i 1992. godine, rekao je Puhovski Hini. U tom su razdoblju, po podatcima HHO-a, na području Osijeka nestale najmanje 32 osobe, od kojih su dvije trećine bile srpske nacionalnosti, a ostali Hrvati. Mogući svjedok tvrdi da je u tom razdoblju bio u takozvanoj Branimirovoj obrambenoj bojni i da je sudjelovao u akcijama "eliminiranja opasnih elemenata", među kojima je bio i jedan broj civila, kazao je Puhovski. Današnji Vjesnik objavio je razgovor s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji je kazao da "ima naznaka da će (Državno odvjetništvo) uskoro stupiti u kontakt s drugim očevicima".

CAVTAT - Memorandum temeljem kojeg će Crna Gora nadoknaditi Hrvatskoj štetu za opljačkan stočni fond u Konavlima tijekom agresije na Hrvatsku, potpisat će danas u Cavtatu ministar Petar Čobanković i njegov crnogorski kolega Milutin Simović. Crna Gora će platiti oko 400 tisuća eura za uništenje stočnog fonda u Konavlima, to jest za 650 krava s tamošnje farme "Agrum Gruda". Potpisivanju će nazočiti hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

ZAGREB - Ministarstvo financija i Svjetska banka potpisat će Ugovor o darovnici za projekt obnovljivih izvora energije, vrijednoj 5,5 milijuna dolara. Taj će se novac u iduće četiri godine ulagati u povećanje korištenja postojećih obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj i unaprjeđenje održivog tržišta za takve izvore. Za izvršavanje ugovora o darovnici nadležno je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a projekt provodi Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Ugovor će u ime Vlade potpisati ministar financija Ivan Šuker, a u ime Svjetske banke regionalni direktor Anand Seth.

RIJEKA -Festival "Riječke ljetne noći" koji je ove godine održan drugi put, završio je sinoć u Rijeci nastupom Salonskog orkestra Opere i Baleta HNK "Ivana pl. Zajca" s programom popularnih valcera i tanga. Orkestrom je ravnala Nada Matošević a koreografiju je postavio Staša Zurovac. Prije početka glazbenog dijela jučerašnjeg programa svečano je uručena nagrada "Novi list" za najcjelovitije djelo, odnosno najbolji događaj ovogodišnjeg festivala predstavi "Mirisi, zlato i tamjan" u režiji Vinka Brešana. Nagrada je uručena intendantici riječkog HNK Mani Gotovac jer redatelj Brešan nije mogao biti nazočan svečanosti.

ZAGREB - Požar niskog raslinja, makije i borove šume na brdu Šibanica kod Metkovića još se gasi, ali je pod kontrolom vatrogasaca, izvijestio je sinoć Državni centar 112. Požar je zahvatio površinu od 30 hektara. U gašenju je sudjelovalo 85 vatrogasaca s osam vozila, a tijekom dana u gašenju su pomagala i tri protupožarna zrakoplova, jedan Air tractor i jedan helikopter MI-8.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙