FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijski princ darovao 17 milijuna eura za Odjel islamskih umjetnosti u Louvreu

PARIZ , 26. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Saudijski princ Al-Walid BenTalal, nećak kralja Fahda, darovao je 17 milijuna eura za utemeljenjeOdjela islamskih umjetnosti u pariškom Louvreu, izvijestila je upravamuzeja u utorak.
PARIZ , 26. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Saudijski princ Al-Walid Ben Talal, nećak kralja Fahda, darovao je 17 milijuna eura za utemeljenje Odjela islamskih umjetnosti u pariškom Louvreu, izvijestila je uprava muzeja u utorak.

"Ovo je jedan od najvećih pojedinačnih dobrotvornih priloga u povijesti i omogućit će ostvarenje ambicioznog plana utemeljenja Odjela islamskih umjetnosti u Louvreu", rekao je u povodu svečanosti predaje prinčeve donacije francuski ministar kulture Renaud Donnedieu de Vabres.

"Vaš potez svjedoči o tradicionalnoj velikodušnosti muslimanskog svijeta, a dokaz je posebnih prijateljskih veza koje ujedinjuju Saudijsku Arabiju i Francusku", naglasio je ministar.

Francuska država će u projektu sudjelovati svotom od 26 milijuna eura, a naftna tvrtka Total kao sponzor s 4 milijuna eura.

Projekt zamišljen prema ideji arhitekata Marija Bellinija i Rudija Ricciottija omogućit će da se javnost od 2009. godine upozna s još jednom zbirkom koju će činiti 10.000 eksponata u poznatom pariškom muzeju. Poznavatelji umjetnosti tvrde da će se kolekcija po kvaliteti izloženih djela moći usporediti s onima u njujorškom Metropolitanu ili u londonskom British Museumu.

Elizejska palača izvijestila je kako predsjednik Jacques Chirac "posebno drži" do ovoga projekta.

"Ovaj će projekt potvrditi univerzalnu svrhu i vrijednost Louvrea gdje će nakon umjetnosti Afrike, Azije, zemalja Oceanije i obaju američkih kontinenata njegovi posjetitelji imati priliku vidjeti i eksponate islamskih umjetnosti, pokazujući različitost i dijalog kultura", stoji u priopćenju Elizejske palače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙