FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo financija o izmjenama Zakona o stambenoj štednji

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Stambenim štedišama ukupno je zarazdoblje od 1998. do zaključno 2004. godine odobreno državnihpoticajnih sredstava (DPS) u iznosu 1,089 milijardi kuna, pri čemu će359,3 milijuna kuna, osiguranih proračunom za prošlu godinu, bitištedišama pripisano tijekom ove godine, naglašava Ministarstvofinancija.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Stambenim štedišama ukupno je za razdoblje od 1998. do zaključno 2004. godine odobreno državnih poticajnih sredstava (DPS) u iznosu 1,089 milijardi kuna, pri čemu će 359,3 milijuna kuna, osiguranih proračunom za prošlu godinu, biti štedišama pripisano tijekom ove godine, naglašava Ministarstvo financija.

Na dan 31. prosinca 2004. saldo odobrenih kredita svih stambenih štedionica bio je 375 miljuna kuna, ističe Ministarstvo napominjući da su kao podloga i kao jedini relevantan izvor podataka za izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje bile konsolidirane bilance svih četiriju stambenih štedionica i podaci Ministarstva financija, sve na dan 31. prosinca 2004.

Time je Ministarstvo reagiralo na medijske napise u kojima se navodi da su "naštimane računice srezale poticaje".

Iz Ministarstva podsjećaju i da stambene štedionice imaju preko 3,5 milijardi kuna uloženih u vrijednosne papire, iako bi veći dio tih sredstava, smatraju, trebao biti uložen u stambenu izgradnju.

Ističu i da među štedionicama postoje one koje drže čak preko 60 posto udjela u odobrenim kreditima, ali ima i onih koje drže samo 15 posto udjela u odobrenim kreditima iako su počele poslovati među prvima.

Izmjenama Zakona državni poticaji za stambenu štednju, što će se primjenjivati za ovu godinu, smanjeni su sa 25 na 15 posto, najviše 750 kuna godišnje, uvedena je mogućnost seljenja štednje iz štedionice u štedionicu i uvedeno međufinanciranje, odnosno odobravanje stambenih kredita odmah, bez čekanja protoka od dvije godine štednje kako je to bilo dosad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙