FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bakijev za povlačenje američkih snaga iz Kirgistanu

BIŠKEK, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novoizabrani predsjednikKirgistana Kurmanbek Bakijev u ponedjeljak je doveo u pitanje daljnjunazočnost američkih snaga u tamošnjoj vojnoj bazi, koju koriste odpočetka rata protiv talibana u Afganistanu.
BIŠKEK, 11. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Novoizabrani predsjednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev u ponedjeljak je doveo u pitanje daljnju nazočnost američkih snaga u tamošnjoj vojnoj bazi, koju koriste od početka rata protiv talibana u Afganistanu.

Njegovo je stajalište sukladno onima čelnika ostalih srednjoazijskih država, koje su prošlog tjedna pozvale američku vojsku da odredi datum odlaska iz baza na njihovom teritoriju.

"U Afganistanu su održani predsjednički i parlamentarni izbori, što ukazuje na to da se stanje stabiliziralo", rekao je Bakijev na konferenciji za novinare održanoj nakon što je izborno povjerenstvo objavilo njegovu uvjerljivu pobjedu na izborima u nedjelju.

"Zbog toga se možemo posvetiti pitanju je li potrebno da SAD i dalje imaju vojne snage u Kirgistanu. Vrijeme će pokazati kad i kako će doći do povlačenja", rekao je Bakijev.

Sjedinjene Države su središnju Aziju iskoristile kao polaznu točku vojnih operacija u Afganistanu, dobivši u Uzbekistanu i Kirgistanu na raspolaganje zračne baze, koje dosad ni po kakvim znacima nisu imale namjeru napustiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙