FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan: stručnjaci predlažu promjenu zakona o carskoj sukcesiji

TOKIO, 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Skupina japanskih stručnjaka,zaduženih za pripremu eventualnih promjena zakona o carskoj sukcesiji,predložit će vladi da dozvoli da i žena može sjesti na carskoprijestolje, objavila je u ponedjeljak japanska javna televizijskapostaja NHK:
TOKIO, 25. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Skupina japanskih stručnjaka, zaduženih za pripremu eventualnih promjena zakona o carskoj sukcesiji, predložit će vladi da dozvoli da i žena može sjesti na carsko prijestolje, objavila je u ponedjeljak japanska javna televizijska postaja NHK:

Ta skupina, koju čine sveučilišni profesori, pravnici, poslovni ljudi i političari, uspostavljena je u siječnju ove godine, a u utorak bi svoje mišljenje trebala predati premijeru Junichiru Koizumiju.

U japanskoj carskoj obitelji već se više od 40 godina nije rodio muški nasljednjik zbog čega je princeza Masako, supruga prijestolonasljednika princa Naruhita, stvaljena pod veliki pritisak.

Nakon što je 2001. godine rodila kćer Aiko, Masako je pala u depresiju te se gotovo u potpunosti povukla iz javnog života i tek se nedavno nekoliko puta pojavila u javnosti.

Prema zakonu o carskoj obitelji iz 1948. godine, žena u Japanu ne može postati carica.

Posljednja japanska carica Go-Sakuramachi vladala je zemljom u 18. stoljeću.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja, velika većina Japanaca smatra da bi se zakon o nasljeđivanju u carskoj obitelji trebao mijenjati i da bi na prijestolje mogla sjesti i žena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙