FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski car Akihito pokolnio se korejskim žrtvama

SAIPAN, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski car Akihito, koji boraviu posjetu otoku Saipanu - poprištu jedne od odlučnih bitaka u Drugomsvjetskom ratu na Pacifiku, utorak je iznenada posjetio spomenikKorejancima poginulima u tom sukobu.
SAIPAN, 28. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski car Akihito, koji boravi u posjetu otoku Saipanu - poprištu jedne od odlučnih bitaka u Drugom svjetskom ratu na Pacifiku, utorak je iznenada posjetio spomenik Korejancima poginulima u tom sukobu.

Nakon što je obišao mjesto iznad dviju stijena s kojih se stotine japanskih civila i vojnika bacalo u more radije nego da se preda američkim snagama u lipnju 1944. godine, car Akihito i carica Michiko u dva su se navrata poklonili ispred koreanskog memorijalnog centra.

Tijekom ljeta 1944. američka vojska je porazila carski Japan u Saipanu, koji je danas službeno američki teritorij, okončavši 30 godišnju japansku okupaciju. U borbi je poginulo

više 60.000 ljudi, uglavnom Japanaca.

Udruga Korejanaca sa Saipana prijetila je da će prosvjedovati protiv Akihita i zatražila da posjeti spomenik i njihovim mrtvima. Japan je silom doveo tisuću Korejanaca na Saipan tijekom okupacije tog otoka u sjevernom Pacifiku kako bi služili kao radna snaga.

Do visoko simbolične geste cara Akihita došlo u trenutku kad žestoke diplomatske trzavice suprotstavljaju Tokio i Seul zbog militarističke prošlosti carskog Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙