FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski car odao počast svim poginulim u ratu

TOKIO, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski car Akihito je uponedjeljak prije odlaska na otok Saipan, poprište žestoke bitkejapanske carske vojske i američkih postrojbi 1944. godine odao počastsvima koji su izgubili život u ratu, bez obzira na kojoj strani.
TOKIO, 27. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski car Akihito je u ponedjeljak prije odlaska na otok Saipan, poprište žestoke bitke japanske carske vojske i američkih postrojbi 1944. godine odao počast svima koji su izgubili život u ratu, bez obzira na kojoj strani.

U priopćenju objavljenom prije odlaska na otok Saipan, u sjevernom Pacifiku car Akihito i carica Michiko su još jednom odali počast svima koji su poginuli u ratu.

Tijekom ljeta 1944. američka vojska je porazila carski Japan u Saipanu okončavši 30 godišnju japansku okupaciju. U borbi je poginulo više 60.000 ljudi, uglavnom Japanaca.

Za boravka na otoku Saipanu car i carica će posjetiti "Banzaiske litice" s kojih su se stotine japanskih vojnika i civila bacile u smrt kako bi očuvali čast s obzirom na poraz što su ga pretrpili od američke vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙