FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: propitivanje ustavnosti glasovanja o povjerenju Vladi

BERLIN, 30. lipnja 2005. (Hina) - Dan prije glasovanja o povjerenjukancelaru Gerhardu Schroederu (Socijademokratska stranka Njemačke -SPD) povećava se broj zastupnika Bundestaga koji su najavili tužbuUstavnome sudu zbog navodne neustavnosti najavljenog postupka jer držeda je riječ o pokušaju umjetnog izazivanja parlamentarne krize kako bise raspisali prijevremeni izbori.
BERLIN, 30. lipnja 2005. (Hina) - Dan prije glasovanja o povjerenju kancelaru Gerhardu Schroederu (Socijademokratska stranka Njemačke - SPD) povećava se broj zastupnika Bundestaga koji su najavili tužbu Ustavnome sudu zbog navodne neustavnosti najavljenog postupka jer drže da je riječ o pokušaju umjetnog izazivanja parlamentarne krize kako bi se raspisali prijevremeni izbori.

Nakon zastupnika vladine stranke Zelenih Wernera Schultza tužbu Ustavnome sudu najavila je i istočnonjemačka SPD-ova zastupnica u Bundestagu Jelena Hoffmann. Ona smatra da je postupak pokretanja glasovanja o povjerenju kako bi se izglasovalo nepovjerenje "krajnje sporan". Hoffmann također ocjenjuje "shizofrenom" preporuku predsjednika SPD-a Franza Muentefehringa zastupnicima te stranke da se suzdrže od glasovanja i tako riješe "moralne dvojbe".

I glasnogovornica zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Silke Stokar izrazila je "veliku dvojbu" glede postupka u parlamentu. Poduprla je stranačkoga kolegu Schultza u namjeri da sporni postupak dovede na Ustavni sud. "Mislim da je za demokraciju ispravno da takav neuobičajan postupak preispita najviše ustavno tijelo u zemlji", zaključila je Stokar.

Predstavnici vladajuće koalicije na čelu s kancelarom Schroederom raspravljaju u četvrtak o pojedinostima postupka u parlamentu. Njemački kancelar postavit će pitanje povjerenja kako bi mu se izglasovalo nepovjerenje, čime bi se otvorio put za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Ako mu se izglasuje nepovjerenje, a svi pokazatelji upućuju na takav razvoj događaja s obzirom na to da će protiv njega glasovati cjelokupna oporba, a velik dio zastupnika SPD-a će se suzdržati, njemački kancelar će od predsjednika Republike isti dan zatražiti raspuštanje parlamenta.

Unatoč tomu što su sve parlamentarne stranke za raspisivanje prijevremenih izbora, predsjednik Republike Horst Koehler to može odbiti ako zaključi da je postupak protivan Ustavu.

Ustav, naime, predviđa raspuštanje parlamenta jedino u slučaju istinski izglasovanog nepovjerenja ili ostavke kancelara. Za donošenje odluke predsjedniku ostaju tri tjedna.

Po jednom scenariju, u slučaju neustavnosti postupka predlaže se mijenjanje Ustava, što je također sporno. Bivši predsjednik Njemačke Richard von Weizsaecker (Kršćansko demokratska unija - CDU) usprotivio se promjeni Ustava, koja bi otvorila put raspuštanju parlamenta i raspisivanju prijevremenih izbora. "Iskustva Weimarske Republike pokazala su kamo vodi proizvoljno mijenjanje Ustava", zaključio je von Weizsaecker, koji uživa povjerenje pripadnika svih političkih tabora. Institucionalno oslabljivanje Weimarske Republike dovelo je do dolaska nacista na vlast.

Ako predsjednik odluči raspustiti parlament, izbori će se održati 18. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙