FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNECE: Gospodarski rast u Hrvatskoj u 2005. u visini 3 posto

ZAGREB/ŽENEVA, 21. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska bi ove godine trebalaostvariti stopu gospodarskog rasta od 3 posto, a u 2006. u visini 4,5posto, procjene su Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu(UNECE) koje je objavila u četvrtak na svojim Internet stranicama usklopu najnovijeg Gospodarskog pregleda za Europu.
ZAGREB/ŽENEVA, 21. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatska bi ove godine trebala ostvariti stopu gospodarskog rasta od 3 posto, a u 2006. u visini 4,5 posto, procjene su Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) koje je objavila u četvrtak na svojim Internet stranicama u sklopu najnovijeg Gospodarskog pregleda za Europu.

Ocjenjujući makroekonomsku situaciju i kratkoročne gospodarske izglede za jugoistočnu Europu, UNECE ističe kako domaća potražnja premašuje ukupnu proizvodnju diljem te regije, stoga eskaliraju vanjske neravnoteže u mnogim zemljama. Visoki manjkovi u bilancama plaćanja rizični su za te nerazvijene tržišne ekonomije koje su osjetljive na vanjske šokove.

Zakonodavci u jugoistočnoj Europi poduzeli su različite mjere kako bi ograničili rast domaće potražnje i time zaustavili daljnje povećanje tih deficita. Ipak, upozorava UNECE, nastavljeno općenito zaoštravanje makroekonomskih politika moglo bi na kratki rok imati negativne učinke na rast domaće proizvodnje.

U većini država na jugoistoku Europe očekuje se da će gospodarski rast ipak ostati relativno snažan, iako neznatno niži nego u 2004. Ukupna stopa rasta gospodarstava u toj regiji u 2005. bit će 2,5 postotna boda niža nego godinu ranije a ta činjenica uglavnom odražava usporavanje izuzetno visokih stopa rasta u dva najveća gospodarstva, turskom (s lanjskih 8,9 na ovogodišnjih 5,6 posto) i rumunjskom (s 8,3 na 5,5 posto).

Procjenjuje se da će se u ovoj godini prosječna stopa rasta gospodarstva zemalja jugoistočne Europe iznositi 5,4 posto, pri čemu će najniža biti u Hrvatskoj (3 posto), a najviša u Bosni i Hercegovini (6 posto).

U 2006. očekuje se da će se stopa rasta BDP-a u većini država regije kretati od četiri do šest posto. Najniže stope rasta imat će Hrvatska, Makedonija te Srbija i Crna Gora, od 4,5 posto, a najvišu Albanija, šest posto, prognozira UNECE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙