FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u prvom tromjesečju BDP povećan svega 1,8 posto

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Prema procjenama koje je danasobjavio Državni zavod za statistiku (DZS), hrvatski bruto domaćiproizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno je veći za 1,8posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, čime je još izrazitijenastavljen trend smanjivanja stopa rasta BDP-a.
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Prema procjenama koje je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS), hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno je veći za 1,8 posto u odnosu isto prošlogodišnje razdoblje, čime je još izrazitije nastavljen trend smanjivanja stopa rasta BDP-a.

Realni porast BDP-a od 1,8 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu najniži je od posljednjeg tromjesečja 2000. godine, kada je rast iznosio 0,6 posto.

U 2004. zabilježen je porast BDP-a od 3,8 posto. Pritom je u prvom tromjesečju prošle godine stopa rasta hrvatskog BDP-a iznosila je 4,2 posto, da bi se u drugom tromjesečju snizila na 3,8 posto, a u trećem i četvrtom na 3,6 posto.

Podaci o procjeni BDP-a prema osnovnim kategorijama potrošnje pokazuju da je na usporavanje njegovog rasta u prvom tromjesečju ove godine ponajviše utjecalo značajno smanjenje stopa rasta osobne potrošnje, investicija i izvoza.

Tako su investicije u kapital u prvom tromjesečju ove godine veće za svega 0,3 posto, prema 8,9 posto koliko su povećane u prvom tromjesečju prošle godine.

Stopa rasta osobne potrošnje smanjena je na 2,4 posto, dok je u prvom kvartalu lani iznosila 3,9 posto.

Smanjena je i stopa rasta izvoza roba i usluga, i to na 1 posto, sa 6,4 posto, koliko je iznosila u prva tri mjeseca lani. Uvoz roba i usluga u prvom tromjesečju ove godine pak bilježi stopu rasta od 2,1 posto, dok je u isto vrijeme lani iznosila 5,9 posto.

Državna je potrošnja pak smanjena za 0,1 posto, nasuprot 1,6 postotnom smanjenju u prvom tromjesečju prošle godine.

Izražen u tekućim cijenama hrvatski je BDP za prvo tromjesečje ove godine iznosio nešto više od 49,58 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙