FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budaj s istražiteljima o zločinima u II. svjetskom ratu

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Policijski istražitelji za ratnezločine razgovarali su danas s Alenom Budajom o njegovim saznanjima dokojih je došao istražujući navodne zločine Ive Rojnice, visokogustaškog dužnosnika u Dubrovniku u Drugom svjetskom ratu.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Policijski istražitelji za ratne zločine razgovarali su danas s Alenom Budajom o njegovim saznanjima do kojih je došao istražujući navodne zločine Ive Rojnice, visokog ustaškog dužnosnika u Dubrovniku u Drugom svjetskom ratu.

To je Hini priopćio 27-godišnji Požežanin Alen Budaj koji je, kako kaže, istražitelj jeruzalemskog Centra Simona Wiesenthala (SWC) za Hrvatsku.

Obavijesni razgovor naložilo je Državno odvjetništvo, kaže Budaj, što je za Hinu potvrdio zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Budaj navodi da je u razgovoru predstavio rezultate predistrage koju je proljetos proveo za jeruzalemski SWC. Kaže da su istragom prikupljeni podatci o nemilim događajima za vrijeme NDH, kad je Rojnica bio stožernik Ustaškog stožera u Dubrovniku.

Napominje također da se građa o Rojnici nalazi u Hrvatskom državnom arhivu. Riječ je o opsežnoj i iscrpnoj građi koja jasno opisuje vrijeme i mjesto zločina, uključivo popise žrtava i oštećenih osoba te iskaze svjedoka, kaže Budaj.

SWC se počeo zanimati za Rojnicu još u drugoj polovici devedesetih godina, a od prije nekoliko godina protiv njega Državno odvjetništvo provodi istragu.

O slučaju Rojnica nedavno je s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem razgovarao izvršni direktor SWC-a Efraim Zuroff, koji je u početku srpnja posjetio Hrvatsku.

Ivo Rojnica je 1947. ušao u Argentinu pod imenom Ivan Rajčinović, a 1951., kad je dobio argentinske isprave, zatražio je povrat starog prezimena. U svibnju 1988. u intervjuu koji je dao argentinskom dnevnom listu "La Nacion" Rojnica je ustvrdio da nije ratni zločinac, nego "zaslužni sin Hrvatske".

Za zločine u holokaustu pod istragom Centra su još i neki drugi hrvatski građani, napominje Budaj.

Na temelju dokumentacije koju je Budaj prikupio za ratni zločin sumnjiči se Milivoj Ašner, predstojnik redarstva u Požegi za NDH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙