FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada protivi se preuzimanju Danonea

PARIZ, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuska vlada je u srijeduposlala jasan signal da će se usprotiviti bilo kakvoj neprijateljskojponudi američkog PepsiCo-a za preuzimanje francuske prehrambeneindustrije Danone.
PARIZ, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Francuska vlada je u srijedu poslala jasan signal da će se usprotiviti bilo kakvoj neprijateljskoj ponudi američkog PepsiCo-a za preuzimanje francuske prehrambene industrije Danone.

Cijene dionica Danonea snažno rastu uslijed glasina na tržištima da je ponuda za preuzimanjem na putu, a mediji su izvijestili i da je PepsiCo imenovao dvije investicijske banke da ga savjetuju oko mogućeg preuzimanja.

Francuski ministar za zapošljavanje i socijalnu koheziju Jean-Louis Borloo rekao je za francusku radio postaju Europe One da će vlada iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi se pokušala suprotstaviti neprijateljskom preuzimanju. Ipak, Borloo je rekao da njegove izjave ne bi trebalo uzeti kao potvrdu glasina u vezi PepsiCo-ove ponude.

No, izjavio je i da je Danone više od dragulja, to je "posebna kompanija jer emanira našu poljoprivrednu proizvodnju a također je strukturalni faktor iza francuskih i europskih malih i srednjih kompanija koje rade s Danoneom. Ta je kompanija vrlo važna za ravnotežu u našoj zemlji po pitanju zaposlenosti, za infrastrukturu diljem zemlje te za zdravlje i stil života".

Neki analitičari ističu da je jedan od razloga zainteresiranosti PepsiCoa za Danone taj što je francuska kompanija razvila brand pod kojim nastoji svoje proizvode povezati sa zdravom prehranom, suprotno američkoj kompaniji koju kritiziraju zbog prodaje gaziranih bezalkoholnih napitaka.

Cijena dionica Danonea zbog glasina o preuzimanju u utorak je porasla 10,2 posto, a u srijedu 6,4 posto, na 93,3 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙