FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Americi sve više debele djece, pretilost više pogađa siromašne

WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/dpa) - U Sjedinjenim Državama sve jeviše debele djece i to više one iz siromašnijih društvenih slojeva,pokazuju najnoviji podaci objavljeni u petak.
WASHINGTON, 1. srpnja 2005. (Hina/dpa) - U Sjedinjenim Državama sve je više debele djece i to više one iz siromašnijih društvenih slojeva, pokazuju najnoviji podaci objavljeni u petak.

Glavni razlozi tomu su loša ishrana i manjak tjelesne aktivnosti. Prema podacima Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv, djeca crpe gotovo trećinu dnevnog unosa kalorija iz tzv. brze hrane, slatkiša i pizze.

Federalne zdravstvene ustanove oglasile su alarm i počele s primjenom programa za mršavljenje namijenjenog tinejdžerima i djeci u predtinejdžerskoj dobi.

Riječ je o projektu "Mi to možemo", vrijednom 2,6 milijuna dolara kojim se roditelji pozivaju da smanje veličinu porcija, smanje hranu bogatu kalorijama u obiteljskim jelovnicima i natjeraju djecu da manje vremena provode pred televizorom ili kompjutorom.

No, stručnjaci upozoravaju da obitelji koje imaju financijskih poteškoća možda ne mogu priuštiti takvu prehranu.

Istraživanja su, naime, pokazala da su djeca iz siromašnih obitelji sklonija debljanju, jer se na jelovnicima njihovih domova nalaze jela bogata šećerom, mašću i kalorijama iz jednostavnog razloga što su jeftinija od zdravijih alternativa.

Kako bi se projekt "Mi to možemo" približio siromašnijih slojevima, kampanja je dostupna i na španjolskom jeziku, a federalne vlasti surađuju i s Black Entertainment Television Foundation kako bi za program senzibilizirala Afroamerikance.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙