FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri prometa Hrvatske i Slovenije o graničnim prijelazima, autocestama...

ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski ministri zaduženiza promet Božidar Kalmeta i Janez Božič razmotrili su na današnjemsastanku u Otočcu ob Krki gradnju graničnog prijelaza kod mjestaHotiza na rijeci Muri, dogovorili način rješavanja spora oko dozvolaza cestovni prijevoz robe te razmijenili informacije o gradnjiautocesta.
ZAGREB, 4. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski ministri zaduženi za promet Božidar Kalmeta i Janez Božič razmotrili su na današnjem sastanku u Otočcu ob Krki gradnju graničnog prijelaza kod mjesta Hotiza na rijeci Muri, dogovorili način rješavanja spora oko dozvola za cestovni prijevoz robe te razmijenili informacije o gradnji autocesta.

Slovenska strana predložila je da granični prijelaz između Hrvatske i Slovenije kod mjesta Hotiza na rijeci Muri bude na samom mostu koji trenutno gradi Hrvatska, rekao je novinarima nakon sastanka slovenski ministar prometa Janez Božič dodavši da je to službeni slovenski prijedlog.

Hrvatski ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je da će most biti gotov najkasnije početkom studenoga, ali da hrvatska strana danas nije mogla službeno odgovoriti na slovenski prijedlog jer bi to bilo prekoračenje ovlasti hrvatskog izaslanstva. Neslužbeno pak doznajemo da je prihvaćanje slovenskog prijedloga malo vjerojatno, jer bi to značilo pomicanje slovenskog dijela graničnog prijelaza nekoliko stotina metara unutar hrvatskog teritorija. Hrvatskoj, naime, pripada pojas zemljišta preko Mure.

Dvojica ministara razmotrila su i način rješavanja problema nastalog slovenskom odlukom iz veljače, po kojoj hrvatski cestovni prijevoznici mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvola, a dozvole za treće zemlje mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU. Hrvatska je kasnije uvela isti režim, pa tako slovenski prijevoznici prijevoz tereta iz Hrvatske za treće države mogu obavljati na jednak način kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije.

Dogovoreno je da će dvije zemlje pokrenuti izmjene međusobnog Sporazuma o cestovnom prijevozu koje bi, po riječima ministra Kalmete, trebale biti gotove do kraja rujna, a prihvaćene do kraja godine. U međuvremenu, kako je rekao, eventualne probleme oko dozvola rješavat će mješovita međudržavna komisija. Ta komisija, dogovoreno je, ne smije izdati veći broj dozvola nego što ih je bilo 2004. godine.

Govoreći o slovenskim planovima za izgradnju autocesta, slovenski ministar Božič izvijestio je da je dovršetak izgradnje autoceste Maribor - Gruštovje (Macelj na hrvatskoj strani) planiran do 2010. godine, a autoceste Ljubljana-Zagreb do 2008.

Prioritetni pravac za Sloveniju je, kako je dodao, koridor Koper-Ljubljana- Maribor-Šentilj.

Dvojica ministara razgovarali su i o načinima mogućeg smanjenja gužvi na graničnim prijelazima u turističkoj sezoni. Uz konstataciju da su gužve ipak neizbježne, ministar Kalmeta izvijestio je da će u suradnji s ministarstvima financija i unutarnjih poslova pokušati povećati broj carinskih službenika i policajaca te ubrzati proceduru prelaska granice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙