FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tropske alge na Ligurijskoj rivijeri otrovale kupače

RIM, 19. srpnja 2005. (Hina/APA) - Tropska alga odgovorna je zazagonetno trovanje mora koje je izazvalo paniku na plažama Ligurijskerivijere oko Genove, a više od stotinu turista je nakon kupanja moralopotražiti pomoć u bolnici.
RIM, 19. srpnja 2005. (Hina/APA) - Tropska alga odgovorna je za zagonetno trovanje mora koje je izazvalo paniku na plažama Ligurijske rivijere oko Genove, a više od stotinu turista je nakon kupanja moralo potražiti pomoć u bolnici.

Oboljeli gosti, među kojima i mnogi koji se nisu čak ni kupali već samo boravili blizu mora, žalili su se na visoku temperaturu, poteškoće u disanju i grčeve u želucu, doznaje se od službenih talijanskih izvora. Stručnjaci drže da je misteriozno trovanje posljedica velike koncentracije tropske alge Ostreopsis Ovata u Ligurijskom moru ispred Genoev.

Masovno trovanje izazvalo je paniku i uzbunilo lokalne vlasti. Isprva se čak pomišljalo da je u pitanju biološki teroristički napad ili neka nepoznata kemijska supstanca. Gradonačelnik Genove Domenico Giuseppe Pericu je na dva tjedna zabranio kupanje duž 15 km dugih plaža na području svoje općine.

Alga Ostreopsis Ovata potiče iz tropskih mora, ali se proteklih godina zbog porasta temperature mora proširila i u Sredozemlju. Alga se posebno dobro razmnaža u vodama s visokom koncentracijom dušika i fosfata u blizini kanalizacija. Otrovna alga može prouzročiti masovno odumiranje riba, a kod ljudi izaziva visoku temperaturu, proljev i kašalj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙