FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Olli Rehn izrazio "zabrinutost" političkim stanjem u Rumunjskoj

BRUXELLES, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Europski povjerenik zaproširenje Olli Rehn izrazio je u ponedjeljak svoju "zabrinutost"političkim stanjem u Rumunjskoj, inzistirajući da Bukurešt sljedećihmjeseci ne oslabi napore oko provedbe reformi nužnih za prijem zemljeu EU 1. siječnja 2007.
BRUXELLES, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je u ponedjeljak svoju "zabrinutost" političkim stanjem u Rumunjskoj, inzistirajući da Bukurešt sljedećih mjeseci ne oslabi napore oko provedbe reformi nužnih za prijem zemlje u EU 1. siječnja 2007.

"Moja je zadaća izraziti zabrinutost zbog političke situacije" u zemlji, kazao je Olli Rehn po završetku susreta s rumunjskim premijerom Calinom Tariceanuom u Bruxellesu.

Rumunjski premijer najavio je 7. srpnja svoju ostavku, frustriran sporom provedbom reforme pravosuđa, koju Bruxelles izričito zahtijeva.

Tariceanu sada, uvjeren u potporu javnosti, želi izazvati prijevremene izbore kako bi dobio novi mandat s većom parlamentarnom većinom potrebnom za provedbu reformi.

Rehn nije želio komentirati bi li prijevremeni izbori usporili rumunjski pristup Uniji, ali je naglasio da se reforme moraju nastaviti brzim ritmom.

"Za Rumunjsku je najvažniji prioritet pripremiti se za članstvo, posebice u području implementacije nužnih pravosudnih reformi i borbi protiv korupcije", rekao je Rehn.

Neki dužnosnici Unije strahuju da bi raspuštanje parlamenta i izborna kampanja ugrozila ionako prenapregnut kalendar provedbe reformi.

EU ima mogućnost Rumunjskoj odgoditi ulazak u Uniju za godinu dana ako se pokaže da reforme nisu u potpunosti provedene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙