FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar jača zbog smanjenja trgovinskog manjka

LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu ojačaoprema euru nakon što su američki podatci o trgovinskom manjku pokazalinjegovo slabljenje u svibnju, umanjivši zabrinutosti oko dugoročnihneravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu.
LONDON, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu ojačao prema euru nakon što su američki podatci o trgovinskom manjku pokazali njegovo slabljenje u svibnju, umanjivši zabrinutosti oko dugoročnih neravnoteža u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Euro je tako oslabio na 1,2170 dolara, nakon što je prije objave smanjenja manjka na 55,35 milijardi dolara u svibnju dosegnuo 1,2187 dolara. Dolar trenutno stoji 111,35 jena, dok funta iznosi 1,7645 dolara, bez većih promjena u odnosu na dan ranije.

Od početka godine dolar je stišao zabrinutosti oko strukturalnih slabosti u američkom gospodarstvu, poput manjka na tekućem računu platne bilance, te dobio na vrijednosti prema euru oko 10 posto jer su se ulagači prepustili uzlaznom trendu američkih kamatnih stopa.

No, zabrinutost da bi deficit mogao ponovno dosegnuti rekordnih 60,1 milijardu dolaru, zabilježenu u veljači, pritisnuo je dolar u posljednjih nekoliko dana trgovanja.

"Vijest je umjereno dobra, nešto bolja nego što smo očekivali", kazao je Robert Macintosh, glavni ekonomist Eaton Vance Management iz Bostona.

Glavni ekonomist Economy.com-a iz Pennsylvanije Mark Zandi kaže da podatci pokazuju nešto pozitivniji utjecaj trgovine na gospodarstvo u odnosu na drugo tromjesečje kada je predstavljala prilično opterećenje.

"Mislim da će Fed na to gledati kroz prizmu rasta te zaključiti da ne pritišće rast. To znači da će Fed nastaviti zaoštravati monetarnu politiku, uz nastavak agresivne osobne potrošnje i ulaganja kompanija", kazao je Zandi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙