FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Straw: Svi su za što skoriji početak pregovora, ali uz uvjet pune suradnje s ICTY-jem

BRUXELLES,18. srpnja(Hina) - Sve članice EU-a žele što skoriji početakpristupnih pregovora, ali pod uvjetom da se ostvari puna suradnja sHaškim sudom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu britanski ministarvanjskih poslova Jack Straw.
BRUXELLES,18. srpnja(Hina) - Sve članice EU-a žele što skoriji početak pristupnih pregovora, ali pod uvjetom da se ostvari puna suradnja s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

"Svi žele da se pregovori otvore što prije, ali se slažu da se to može dogoditi samo kada se ostvari puna suradnja s Haškim sudom", rekao je Straw na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Najavio je da će se radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s ICTY-jem ponovno sastati u rujnu, nakon što dobiju novu ocjenu od glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. Također je najavio da će se o proširenju, to jest o Hrvatskoj i Turskoj razgovarati i na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a 1. i 2. rujna u Newportu u južnom Walesu.

Straw je još jednom ponovio da otvaranje pregovora s Turskom i Hrvatskom nije povezano, pri čemu je odbio izravno odgovoriti hoće li se pregovori s Ankarom otvoriti prije nego sa Zagrebom.

Britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a izvijestio je kolege o zaključcima radne skupine za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, koja se na razini političkih direktora sastala prošli ponedjeljak u Londonu. Radna skupina je ustvrdila kako je Hrvatska postigla napredak u provedbi akcijskog plana za rješavanje slučaja Gotovina, ali taj napredak još nije dovoljan za ocjenu o punoj suradnji s Haškim sudom, što je uvjet za početak pregovora.

Zatim su se u vrlo kratku raspravu o Hrvatskoj uključili ministri vanjskih poslova Austrije, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

"Pozvali smo da se što prije donese odluka o datumu početka pregovora, a Hrvatska treba usporedno s tim dokazati da potpuno surađuje s Haškim sudom", rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Istaknula je kako ima "jasnih signala nekih država članica da se uskoro očekuje pozitivna odluka o Hrvatskoj".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izrazio je žaljenje što na današnjem sastanku nije bilo bitnog pomaka glede Hrvatske, ali je najavio "lijepu jesen za Hrvatsku".

Rupel se zauzeo za što skoriji početak pregovora s Hrvatskom, izrazivši nadu da bi se to moglo dogoditi u rujnu ili početkom listopada.

Na pitanje hoće li Turska, koja ima najavljen datum za početak pregovora - 3. listopada, početi pregovore prije Hrvatske, Rupel je odgovorio kako početak pregovora ovisi o nekim političkim i tehničkim odlukama. "Jedno od pitanja je pregovarački okvir, koji je za Hrvatsku prihvaćen, a za Tursku još nije. S druge strane, Turska ima datum, a Hrvatska nema, što je paradoksalna situacija", rekao je Rupel.

Također je rekao da se zauzeo da ministri na neslužbenom sastanku početkom rujna otvore širu raspravu o procesu proširenja, a očekuje oštri sukob mišljenja.

"Kada smo danas poduprli otvaranje pregovora s Hrvatskom, neki su upozorili da se nakon obilježavanja desete godišnjice masovnog zločina u Srebrenici nikome ne može popuštati u pogledu zločinaca koji su odgovorni za krizu u Jugoslaviji. Oni koji tako govore zaoštravaju raspravu", rekao je Rupel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙