FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MasterCard: stranci lani u Hrvatskoj karticama potrošili 99,6 mln eura

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Tijekom prošle godine inozemni sugosti u Hrvatskoj MasterCard i Maestro karticama potrošili 99,6milijuna eura, a po ostvarenom prometu od inozemnih gostiju Hrvatskase nalazi na 10. mjestu između 24 europske zemlje obuhvaćeneMasterCardovom Europskom studijom o prekograničnoj potrošnji"MasterInsights".
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Tijekom prošle godine inozemni su gosti u Hrvatskoj MasterCard i Maestro karticama potrošili 99,6 milijuna eura, a po ostvarenom prometu od inozemnih gostiju Hrvatska se nalazi na 10. mjestu između 24 europske zemlje obuhvaćene MasterCardovom Europskom studijom o prekograničnoj potrošnji "MasterInsights".

Kako su danas objavili iz MasterCarda, prekogranična potrošnja Hrvata je, za razliku od priliva, prošle godine bila znatno manja.

Naime, Hrvati su u 2004. u 24 zemlje obuhvaćene ovim istraživanjem potrošili ukupno 32 milijuna eura.

U odnosu na godinu ranije, potrošnja hrvatskih građana putem Maestro kartica povećana je za čak 68,7 posto, na 2,4 milijuna eura, dok je potrošnja MasterCard karticama rasla po stopi od 7 posto, na ukupno 29,6 milijuna eura.

Studija je pokazala da su Hrvati MasterCard i Maestro karticama najviše, 10,2 milijuna eura, potrošili u Italiji, dok su u Hrvatskoj najveći potrošači bili Nijemci, koji su tim dvjema karticama u Hrvatskoj potrošili 38,5 milijuna eura.

Najveći priljev potrošnje stranaca Hrvatska je zabilježila u trećem tromjesečju prošle godine, kada su inozemni gosti MasterCard i Maestro karticama ostvarili promet od 64,8 milijuna eura.

Promatrano prema sektorima, stranci su lani u Hrvatskoj najviše potrošili u hotelima i motelima - ukupno 32 milijuna eura, dok su na drugom mjestu benzinske postaje s prometom od 16,8 milijuna eura. Trgovine prehrambenim proizvodima su na četvrtom mjestu s prometom od 9,7 milijuna eura.

Usporedba Hrvatske sa zemljama regije pokazuje da se Hrvatska po potrošnji stranaca nalazi na četvrtom mjestu, dok se po prekograničnoj potrošnji hrvatskih građana nalazi na sedmom mjestu, pri čemu su više od Hrvata u inozemstvu trošili Rusi, Slovenci, Česi, Mađari, Poljaci i Ukrajinci, dok su manju potrošnju imali Slovaci i Rumunji.

"MasterInsights" studija pokazuje da je u prošloj godini u svih 24 zemlje ostvaren ukupni prekogranični promet od 13,9 milijardi eura, što je porast od 12 posto u odnosu na 2003. Pritom je Maestro karticama ukupno potrošeno 2,6 milijardi eura, a MasterCard karticama 11,3 milijarde eura.

Studija pokazuje i da su najveći prekogranični potrošači diljem Europe bili Nijemci s potrošenih 3,5 milijardi eura, a slijede Britanci i Nizozemci s ukupnom potrošnjom od 2,6 milijardi, odnosno 2 milijarde eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙