FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici otkrili biljni "gen žeđi"

SYDNEY, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Australski znanstvenici otkrilisu gen za koji smatraju da regulira učinkovitost vode u bilju,nadajući se da će tako moći odgovoriti na pitanje zašto neke biljkegube manje vode od drugih putem hlapljenja, objavilo je u ponedjeljakAustralsko nacionalno sveučilište (ANU).
SYDNEY, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Australski znanstvenici otkrili su gen za koji smatraju da regulira učinkovitost vode u bilju, nadajući se da će tako moći odgovoriti na pitanje zašto neke biljke gube manje vode od drugih putem hlapljenja, objavilo je u ponedjeljak Australsko nacionalno sveučilište (ANU).

Znanstvenici su izolirali gen nazvan 'erekta' za koji vjeruju da je jedan od tri gena koji kontroliraju fotosintezu i transpiraciju, procese koji određuju vijek biljaka. Znanstvenici se nadaju da bi njihovo znanje moglo pridonijeti uzgoju "manje žednih" biljaka čime bi se u Australiji godišnje uštedjelo 100 milijuna australskih dolara (75.000 američkih dolara).

U suhoj i vrućoj klimi kao što je australska, proces transpiracije (gubitak vode putem isparavanja, hlapljenja) ključan je za opstanak usjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙