FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan prvi azijsko-pacifički sporazum o slobodnoj trgovini

WELLINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Predstavnici Novog Zelanda,Singapura i Čilea potpisali su u ponedjeljak u Wellingtonu prvimultilateralni sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatitipacifičku i azijsku regiju.
WELLINGTON, 18. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Predstavnici Novog Zelanda, Singapura i Čilea potpisali su u ponedjeljak u Wellingtonu prvi multilateralni sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatiti pacifičku i azijsku regiju.

Transpacifičko strateško gospodarsko partnerstvo povezat će spomenute tri zemlje s Brunejima koji će pa potpisati u kolovozu, najavila je novozelandska premijerka Helen Clark.

Novopotpisani sporazum stupit će na snagu 1. siječnja 2006. a Clark ga je ocijenila "izuzetno kvalitetnim" budući da će poticati otvoreniju trgovinu u azijsko-pacifičkoj regiji.

"Taj je sporazum među malobrojnima, čak i u bilateralnoj trgovini, koji obuhvaćaju obvezu ukidanja carina na svu robu kojom se trguje", objasnila je novozelandska premijerka.

Iako će više od 90 posto prometa biti odmah oslobođeno carine, određene kategorije proizvoda koje se u Novom Zelandu smatraju osjetljivima zbog lokalne proizvodnje neće biti oslobođene plaćanja carine prije 2017.

Sve su četiri zemlje potpisnice novog sporazuma članice regionalne Azijsko-pacifičke grupe za gospodarsku suradnju (APEC) a vrijednost njihove međusobne trgovine trenutno iznosi više od 1,7 milijardi dolara godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙