FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koizumi: Japan više nikada neće ratovati

TOKYO, 19. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski premijer JunichiroKoizumi obećao je u nedjelju da Japan više nikada neće ratovati, nadan kada Japan obilježava 60. obljetnicu bitke na Iwo Jimi, otočiću nakojemu se odigrala jedna od najkrvavijih bitaka na Pacifiku u Drugomsvjetskom ratu.
TOKYO, 19. lipnja 2005. (Hina/AFP) - Japanski premijer Junichiro Koizumi obećao je u nedjelju da Japan više nikada neće ratovati, na dan kada Japan obilježava 60. obljetnicu bitke na Iwo Jimi, otočiću na kojemu se odigrala jedna od najkrvavijih bitaka na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

"Naša zemlja nije sudjelovala niti je bila uvučena u rat nakon završetka svjetskog sukoba i sačuvala je mir", rekao je Koizumi na službenoj svečanosti na otoku Iwo Jima, 1.250 kilometara južno od Tokyja, u nazočnosti pedesetak uzvanika, među kojima su bili i američki vojnici.

Koizumi je prvi predsjednik japanske vlade koji sudjeluje na komemoraciji na Iwo Jimi nakon Drugog svjetskog rata. Na tom vulkanskom otoku danas je baza japanske vojske.

Oko 21.900 Japanaca i 6.800 Amerikanaca poginulo je u toj bitki koja se završila 26. ožujka 1945. kada su posljednje japanske postrojbe krenule u konačni napad, dok se njihov zapovjednik, general Tadamichi Kuribayashi ubio.

Koizumi će u četvrtak posjetiti Okinawu, gdje će sudjelovati u obilježavanju 60. obljetnice bitke na Okinawi koja je trajala 80 dana i u kojoj je smrtno stradalo dvjesto tisuća ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙