FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uragan Emily prijeti Meksiku - tisuće u bijegu

MEXICO CITY, 17. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Uragan Emily u nedjelju sebrzinom od 250 km na sat usmjerio prema poluotoku Yukatanu, gdje senjegov puni udar očekuje tijekom noći na ponedjeljak, zbog čega sumeksičke vlasti naložile evakuaciju ugroženog područja.
MEXICO CITY, 17. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Uragan Emily u nedjelju se brzinom od 250 km na sat usmjerio prema poluotoku Yukatanu, gdje se njegov puni udar očekuje tijekom noći na ponedjeljak, zbog čega su meksičke vlasti naložile evakuaciju ugroženog područja.

Samo se na tzv. rivijeri Maja s turističkim središtima poput Cancuna i Playa del Carmen, kao i otocima Cozumel i Mujeres više od 40 tisuća ljudi sklonilo na sigurno pred nadolazećim uraganom. 20 tisuća vojnika raspoređeno je na Yukatanu kao pojačanje za zaštitu od prirodne katastrofe. Prema obavijestima američkog Državnog središta za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju (Florida), očekuju se da uragan digne divovske valove i prouzroči olujne pljuskove i pijavice koji mogu dovesti do poplava i odrona.

U Meksiku se Emily već uspoređuje s uraganom Gilbertom koji je karipsku obalu Meksika poharao 1988. godine brzinama i do 287 km na sat. Tada je u naletu uragana živote izgubilo 320 ljudi, a prouzročena materijalna šteta poprimila je razmjere prave katastrofe.

NHC upozorava također da bi Emily približavanjem meksičkoj obali mogao još dobiti na snazi. Kad prođe Yukatan i Meksički zaljev, očekuje se da u srijedu skrene ili na sjevernu meksičku državu Tamaulipas ili nastavi prema prema američkom Teksasu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙