FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U D. Kukuruzarima otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

DONJI KUKURUZARI, 16. srpnja 2005. (Hina) - U Donjim Kukuruzarima,sjedištu istoimene općine na kostajničkom području, večeras je svečano otkrivena spomen bista prvog hrvatskog predsjednika dr. FranjeTuđmana.
DONJI KUKURUZARI, 16. srpnja 2005. (Hina) - U Donjim Kukuruzarima, sjedištu istoimene općine na kostajničkom području, večeras je svečano otkrivena spomen bista prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Svečanost u tom mjestu, u kojem su nastanjeni pretežno Hrvati protjerani iz bosanske Posavine, održana je u povodu Dana općine, a bistu je otkrio sudac Ustavnog suda dr. Milan Vuković.

Bista dr. Franje Tuđmana postavljena je u istoimenoj ulici sa 10 novoizgrađenih kuća, koje su u programu obnove hrvatske Vlade dobili ratni vojni invalidi i obitelji poginulih nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja iz bosanske Posavine.

Vuković se zahvalio vodstvu Općine i štovateljima dr. Franje Tuđmana na tom području na pozivu da otkrije bistu te je istaknuo "grandioznu povijesnu ulogu dr. Franje Tuđmana u povijesti hrvatskog naroda i hrvatske države".

Naglasio je potrebu objektivnog sagledavanja novije hrvatske povijesti i uloge dr. Franje Tuđmana. "Pojmovi tuđmanizacija i detuđmanizacija povijesno su iskrivljeni i smiješni", ocijenio je Vuković kazavši "da kao takvi mogu djelovati na frustrirane pojedince ili grupe koje ne mogu ili ne žele shvatiti grandioznost djela dr. Franje Tuđmana i pobjedničke Hrvatske". "Nema nikakve dileme o tuđmanizaciji ili detuđmanizaciji, već samo oko samostalne i snažne Hrvatske ili protiv nje", rekao je Vuković.

Podsjetio je da se spomenik dr. Tuđmanu otkriva uoči 10. obljetnice akcije "Oluja" te "da se hrvatski narod i svi građani Hrvatske svake godine 5. kolovoza osjećaju kao pobjednici pred cijelim svijetom". Posebno je odbacio teze o "namještanju sukoba" ili "građanskom ratu" u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, napomenuvši "da je Hrvatska bila izložena krvavoj srpsko-crnogorskoj agresiji i srpskom terorizmu u Hrvatskoj".

Spomen-bistu izradio je kipar Ante Jurkić iz Zagreba, Hrvat rodom iz bosanske Posavine, a donirao ju je saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić, koji je toj općini darovao i bistu blaženog Alojzija Stepinca, postavljenu ispred nove crkve sv. Ilije, a otkrit će se na Dan općine, 20. srpnja.

U D. Kukuruzarima večeras je predstavljena knjiga dr. Milana Vukovića "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙