FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar oslabio prema euru i jenu

LONDON, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak oslabioprema euru i jenu pod utjecajem najnovijih komentara iz Europskesredišnje banke koji ukazuju na moguće zaoštravanje monetarnepolitike, te na temelju najnovijih špekulacija da bi Kina moglauskoro dopustiti jačanje juana.
LONDON, 15. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak oslabio prema euru i jenu pod utjecajem najnovijih komentara iz Europske središnje banke koji ukazuju na moguće zaoštravanje monetarne politike, te na temelju najnovijih špekulacija da bi Kina mogla uskoro dopustiti jačanje juana.

Dolar je oslabio nekih 0,24 posto u odnosu na euro, koji trenutno stoji 1,2108 dolara. Blago je oslabio i prema jenu te stoji 111,86 jena. Funta je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije te iznosi 1,7606 dolara.

"Početak današnje trgovine obilježili su komentari člana ECB-ova vijeća Nouta Wellinka", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu ekonomist u Bank of Tokyo-Mitsubishi Derek Halpenny.

"Uopće ne razmišljam" o mogućnosti smanjenja kamatnih stopa u eurozoni, kazao je Wellink, ujedno i predsjednik nizozemske središnje banke. On je kazao da su cijene kredita možda preniske da bi se kontrolirala inflacija.

"Wellinkovi komentari ukazuju prije na to da je ECB bliža monetarnom zaoštravanju nego labavljenju", dodao je Halpenny.

Podizanje kamatnih stopa u eurozoni mnogi smatraju poticajnim čimbenikom za euro jer se time smanjuje jaz u odnosu na kamatne stope u SAD-u.

U međuvremenu je kineska središnja banka opovrgnula tvrdnje da planira uskoro dopustiti rast vrijednosti juana nakon što je vlada američkog predsjednika Georga W. Busha navodno kazala glavnim senatorima kako takav potez očekuje u kolovozu.

"Nema vremenskog okvira", ukratko je ustvrdio glasnogovornik središnje banke Bai Li, ponovivši kineski uobičajeni stav glede promjene valutnog režima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙