FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pao na najnižu razinu u zadnja dva tjedna prema euru

LONDON, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar se u utorak nasvjetskim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u zadnja dvatjedna prema euru uslijed ponovnih zabrinutosti oko američkogtrgovinskog manjka.
LONDON, 12. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar se u utorak na svjetskim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u zadnja dva tjedna prema euru uslijed ponovnih zabrinutosti oko američkog trgovinskog manjka.

Dolar je oslabio 1,4 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2182 dolara. U odnosu na jen spustio se gotovo jedan posto, na 111 jena. Funta je ojačala prema dolaru za 1,27 posto i stoji 1,7664 dolara.

Slabljenje dolara potaknuto je špekulacijama da je četveromjesečni oporavak dolara bio prekomjeran obzirom na prognoze koje govore da se trgovinski manjak u SAD-u u svibnju zadržao blizu rekordnih razina.

Euro je ojačao iako je luksemburški premijer i ministar financija Jean-Claude Juncker u ponedjeljak navečer kazao da će gospodarstvo eurozone zabilježiti vjerojatno rast od 1,3 posto ove godine, manje u odnosu na prvotno očekivanih 1,6 posto. "No, očekujemo da će treće tromjesečje biti nedvosmisleno bolje, a to vrijedi i za četvrto tromjesečje".

Dolar je ojačao gotovo 12 posto u odnosu na euro od početka godine budući da je američka središnja banka Fed podigla kamatne stope u devet navrata, na 3,25 posto, dok su one u eurozoni više od dvije godine na povijesno niskih dva posto.

"Američko gospodarstvo jača i Fed će nastaviti dizati kamatne stope", kazala je Ashley Davies, valutni strateg iz UBS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙