FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postavljena prva hrvatska oceanografska plutača

SPLIT, 15. srpnja 2005. (Hina) - U Splitu je danas na Institutu zaoceanografiju i ribarstvo u nazočnosti brojnih uglednika priređenasvečanost u povodu postavljenja prve hrvatske oceanografske plutače uKaštelanskom zaljevu.
SPLIT, 15. srpnja 2005. (Hina) - U Splitu je danas na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u nazočnosti brojnih uglednika priređena svečanost u povodu postavljenja prve hrvatske oceanografske plutače u Kaštelanskom zaljevu.

Voditelj tog projekta pri Institutu Vlado Dadić naveo je da je ta plutača, vrijedna 220 tisuća eura, prva od njih nekoliko koje će biti postavljene u sklopu projekta "Jadran", sa svrhom da se prikupe podatci potrebni za očuvanje mora, rekao je Dadić.

Projekt "Jadran" počeo se provoditi 2003. u suradnji Instituta za oceanografiju i ribarstvo, rovinjskog Centra za istraživanje mora, Instituta "Ruđera Boškovića" i Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu te splitske tvrtke "Marana".

U prvoj fazi projekta do kraja ove godine će se izraditi tri oceanografske plutače koje će biti postavljene u obalnom području sjevernog, srednjeg i južnog dijela Jadrana.

Uz dugoročno promatranje morskog okoliša uz hrvatsku obalu, što će omogućiti očuvanje kakvoće mora, krajnji je svrha projekta da preraste u promatrački sustav istovjetan meteorološkom, kazao je Dadić.

Svečanosti je nazočio i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. Ocijenivši da je projekt "Jadran" jedan od najvažnijih istraživačkih projekata u Hrvatskoj, dodao je da je u cijelosti proizvod hrvatskog znanja i plod suradnje više najvećih instituta u državi. To je pravi hrvatski proizvod za koji su već zainteresirane druge zemlje, što je posebno zadovoljstvo, kazao je Primorac.

Svečanu postavljanju prve hrvatske plutače u Jadranu nazočili su brojni znanstvenici iz cijele Hrvatske, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Zdravko Kardum i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙