FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upotreba mobitela u vožnji opasna i uz slušalice

SYDNEY, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje tijekom vožnjeosobnog automobila koriste mobilne telefone imaju najmanje četiri putaveće izglede da dožive automobilsku nesreću, bez obzira drže li aparatprislonjen na uho rukom ili u ušima imaju slušalice, pokazalo jenajnovije istraživanje.
SYDNEY, 14. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Osobe koje tijekom vožnje osobnog automobila koriste mobilne telefone imaju najmanje četiri puta veće izglede da dožive automobilsku nesreću, bez obzira drže li aparat prislonjen na uho rukom ili u ušima imaju slušalice, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici Sveučilišta u Sydneyu istraživanje su proveli na 400 žrtava automobilskih nesreća. Ustanovili su da je svaka peta žrtva nesreće bila osoba koja je koristila mobilni aparat prislonjen na uho rukom, a zanimljivo je da je svaka četvrta žrtva bila osoba koja je u vožnji razgovarala preko mobilnog aparata koristeći slušalice.

Vlade zemalja diljem svijeta, među kojima Njemačka, Australija i nekoliko američkih država zabranile su upotrebu mobitela tijekom vožnje, no prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal, zabranu bi trebalo proširiti i na upotrebu slušalica.

"Ključna poruka je da tijekom vožnje osobnog vozila treba svakako izbjegavati telefoniranje, bez obzira na upotrebu slušalica, jer jedino to može bitno smanjiti opasnost od eventualne nesreće", rekao je profesor Mark Stevenson sa Sveučilišta u Sydneyu, dodavši kako rezultati istraživanja pokazuju da učestalost nesreća nije povezana s određenim spolom ili životnom dobi vozača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙