FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz sjevernu australsku obalu otkrivena nova vrsta delfina

SYDNEY , 5. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Australski su znanstvenici uutorak izvijestili kako su u obalnim vodama sjeverne Australije i upodručju Papue Nove Gvineje otkrili do sada nepoznatu vrstu delfina,što je prvi put u posljednjih trideset godina da je zamijećena novavrsta tog sisavca.
SYDNEY , 5. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Australski su znanstvenici u utorak izvijestili kako su u obalnim vodama sjeverne Australije i u području Papue Nove Gvineje otkrili do sada nepoznatu vrstu delfina, što je prvi put u posljednjih trideset godina da je zamijećena nova vrsta tog sisavca.

Isprva su mislili da se radi o vrsti delfina poznatoj pod nazivom Irrawady, koja obitava u vodama oko Azije i Australije no uz pomoć posebnih testova ustanovljeno je da je riječ o potpuno novoj vrsti, rekla je znanstvenica Isabel Beasley sa Sveučilišta James Cook iz mjesta Townsville u australskoj državi Queensland.

Znanstvenici su novoj vrsti delfina nadjenuli stručno ime "Orcaella heinsohni", prema prethodnim istraživanjima provedenim 60-tih i 70-tih godina na Sveučilištu George Heinsohn.

"I ova je vrsta ugrožena zbog mreža što ih ribari bacaju zbog ulova. Pet delfinskih vrsta u ovome području Svjetska udruga za zaštitu okoliša nedavno je svrstala u kategoriju 'iznimno ugroženih'", istaknula je Isabel Beasley, dodavši kako još uvijek nije poznato koliko delfina čini novootkrivenu vrstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙