FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUH i UHPA žele diferenciranu stopu PDV-a za cijeli turizam

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Dvije strukovne turističke udruge,HUH i UHPA danas su, komentirajući najave o mogućem ukidanju nultestope PDV-a i uvođenju diferencirane stope za organizirani turističkipromet iz inozemstva, naglasili da ukidanje nulte stope bez istodobnoguvođenja selektivne stope za cijeli turizam neće biti produktivno.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Dvije strukovne turističke udruge, HUH i UHPA danas su, komentirajući najave o mogućem ukidanju nulte stope PDV-a i uvođenju diferencirane stope za organizirani turistički promet iz inozemstva, naglasili da ukidanje nulte stope bez istodobnog uvođenja selektivne stope za cijeli turizam neće biti produktivno.

Ministar financija Ivan Šuker prošloga je vikenda najavio da se razmišlja o ukidanju nulte stope PDV-a za organizirani dolazak stranih turista te da bi se umjesto nulte stope za to vjerojatno išlo na diferenciranu stopu, koja bi vrijedila od početka iduće godine.

Iz Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH) ističu da se niz godina zalažu za uvođenje stope PDV-a koja neće ugrožavati sposobnost hrvatskog hotelijerstva te će biti ujednačena sa stopama koje se primjenjuju u glavnim konkurentskim zemljama. To je, napominju, 6 do 8 posto za cijeli turizam.

Stoga drže da bi svaka odluka o ukidanju nulte stope PDV-a bez uvođenja selektivne stope, posebno kada je u tijeku ugovaranje poslova za 2006. s utvrđenim cijenama prema postojećim stopama PDV-a, hrvatski hotelski sektor dovela u gubitke i bezizlaznu ekonomsku situaciju.

Dodaju i da su još sredinom svibnja Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka uputili zamolbu za pojašnjenjem stavova oko ukidanja nulte stope PDV-a, ali im konkretan odgovor i prijedlog nije uručen.

Ističući da je nulta stopa PDV-a pomogla povratku organiziranog stranog turizma u Hrvatsku te oporavku turizma predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Ivan Pukšar ocjenjuje ipak da je njome, posebno zadnjih godina, napravljeno i dosta "nereda" na tržištu.

Pritom spominje veliku razliku u cijenama, odnosno svojevrsnu diskriminaciju domaćih i stranih individualnih turista u odnosu na tzv. organizirane strane goste, budući su domaći i strani individualci plaćali cijene sa PDV-om.

Smatra da bi ukidanje te nulte stope uz istodobno uvođenje nove diferencirane stope za cijeli turizam bilo pozitivno, jer bi se, osim pojednostavljenja poslovanja agencija i hotela, Hrvatska tako više približila svojim mediteranskim konkurentima.

Time bi se postiglo i izjednačenje gostiju sa sa svih tržišta (kaže: svaki je gost jednako vrijedan!), a smanjili bi se i administrativni poslovi te razna tumačenja primjene 0-te stope.

Diferencirana stopa bi se, drži, trebala kretati od 6 do 10 posto, te bi kao takva trebala vrijediti za sve usluge u turizmu, od posredovanja agencija, rent a cara, za izlete, transfere i slično, a ne samo za neki određeni segment turizma.

Svaka bi drugačija odluka, dodaje Pukšar, stvorila novi 'nered i kaos' u tumačenjima i zakomplicirala poslovanje, posebno agencijsko.

Naglašava i da je sada najvažnije da se odluka o tome donese 'po hitnom postupku', jer bude li se odugovlačilo do jeseni, kada će biti zaključena većina ugovora, nastat će novi problemi, ne samo za hrvatske turističke tvrtke nego i za inozemne partnere koji već dovršavaju brošure za 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙