FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Visoki dužnosnici obilježavaju 60. obljetnicu UN-a

SAN FRANCISCO, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Uvaženi gosti iz svihdijelova svijeta okupili su se u nedjelju u San Franciscu naobilježavanju 60. obljetnice UN-a, no na svečanosti ne sudjelujenijedan visoki predstavnik Sjedinjenih Država.
SAN FRANCISCO, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Uvaženi gosti iz svih dijelova svijeta okupili su se u nedjelju u San Franciscu na obilježavanju 60. obljetnice UN-a, no na svečanosti ne sudjeluje nijedan visoki predstavnik Sjedinjenih Država.

Dok su brojne druge države poslale bivše premijere, Bushovu administraciju predstavlja srednjerangirani dužnosnik Sichan Siv, predstavnik SAD-a u UN-ovom ekonomskom i socijalnom vijeću.

Brojni sudionici skupa žalili su se na tako nisku razinu predstavljenosti SAD-a na proslavi kojom se obilježava potpisivanje UN-ove povelje 26. lipnja 1945. godine, kao i na slabu američku predanost naporima Svjetske organizacije.

Odnosi SAD-a i UN-a napeti su, a brojne članice zamjeraju predsjedniku Georgeu Bushu da vodi izdvojenu politiku, uključujući i protivljenje nekim sporazumima. Bush je za američkog veleposlanika pri UN-u imenovao Johna Boltona, žestokog kritičara Svjetske organizacije.

Tijekom svečanosti raspravljat će se o jačanju uloge UN-a. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u poruci izaslanicima istaknuo je kako "nikad u povijesti UN-a nisu bile potrebnije hrabrije odluke i kako one nikad nisu bile bliže".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙