FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Muzej katedrale u Trogiru - pinakoteka i zbirka sakralne umjetnosti

TROGIR,8. srpnja 2005.(Hina) - U Trogiru je večeras u prostorimaobnovljenoga Župnog dvora otvoren novi Muzej katedrale - pinakoteka ibogata zbirka sakralne umjetnosti.
TROGIR,8. srpnja 2005.(Hina) - U Trogiru je večeras u prostorima obnovljenoga Župnog dvora otvoren novi Muzej katedrale - pinakoteka i bogata zbirka sakralne umjetnosti.

Tom je prigodom prvi put hrvatskoj javnosti predstavljen reljef trogirskoga kipara iz 15. stoljeća Ivana Dukovića "Bogorodica s djetetom", nedavno kupljen od jedne londonske galerije za 2,5 milijuna kuna, od kojih je Vlada platila 1,9 milijuna, a ostatak grad Trogir, spriječivši time da ga otkupi jedan američki muzej. Reljef će privremeno biti smješten na prvome katu u novome muzeju dok se za njega ne uredi prostor u Muzeju grada.

Muzej je otvorio ministar kulture Božo Biškupić u nazočnosti brojnih uglednika, nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića i nadbiskupa u miru Ante Jurića, za čijega je aktivnog djelovanja i počela desetogodišnja restauracija i obnova trogirskoga crkvenog blaga, te župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera i gradonačelnika Splita i Trogira Zvonimira Puljića i Vedrana Rožića.

S obzirom na bogatstvo izloženih umjetnina ministar Biškupić istaknuo je kako je Trogir postao svjetskim gradom kulture i nezaobilaznim odredištem svakoga povjesničara umjetnosti. Taj je projekt, čiji su autori Joško Belamarić, Radoslav Bužančić i Vanja Kovačić iz splitskoga Konzervatorskog odjela, s pravom već nazvan kulturnim događajem stoljeća ne samo u Hrvatskoj, podsjetio je.

Ministar je posebno pohvalio zalaganje katedralnoga župnika Tomislava Čubelića te trogirske gradski vlasti, bez čije pomoći ne bi bilo moguće na jednom mjestu prikazati svo bogatstvo trogirske kulturne baštine do sada "razbacane" na više mjesta.

Bogatu zbirku predstavljenu danas javnosti, nakon desetogodišnje restauracije, između ostalog, čine djela Blaža Jurjeva Trogiranina, Paola Veneziana, Nikole Firentinca, Alesandra Vittorija, Ivana Duknovića i drugih, zatim kodeksi pergamene te liturgijsko srebro i zlato. Posebno mjesto zauzima vrijedan poliptih s glavnoga oltara trogirske katedrale iz 13. stoljeća koji je dugo stoljeća bio skriven kao dio korskih klupa, a otkriven tijekom njihove restauracije.

U muzeju je izloženo i raspelo s trijumfirajućim Kristom iz 14. stoljeca s luka crkve svetog Ante na Ćiovu te brojne druge slike starih majstora. Jedna je dvorana posvećena opusu Blaža Jurjeva Trogiranina s njegovim najpoznatijim djelima. Izložena su i četiri izvorna Vittorijeva apostola sa zvonika trogirske katedrale koji su zamijenjeni replikama, te brojne stare knjige iz 13., 14. i 15. stoljeća, kaptolska knjižnica iz 13. i 14. stoljeca...

Osim u prizemlju i na prvom katu župnoga dvora, dio trogirskoga blaga izložen je u sakristiji katedrale, bogata zbirka liturgijskoga zlata i srebra, i u crkvi svetog Ivana Krstitelja gdje su smještene skulpture i vrijedni ulomci.

U ostvarenju toga projekta sudjelovali su vjernici svojim donacijama, Grad trogir, Župni ured, Ministarstvo kulture, te brojne strane zaklade.

Biškupić je rekao kako je otvaranje ovog muzeja koji čini cjelinu zajedno s gradskim muzejom, pinakotekom u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja i zbirkom benediktinskoga samostana u kojoj se čuva reljef grčkog boga Kairosa, tek početak, budući da će već za Božić Trogir predstaviti obnovljeno predvorje katedrale s neponovljivim Radovanovim portalom i krstionicom Andrije Alešijem. Prije dvije godine dovršena je i obnova kapelice blaženoga Ivana Trogirskoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙