FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: uhićen osumnjičeni za sudioništvo u ubojstvu Đurekovića

BERLIN, 8. srpnja 2005. (Hina) - Bavarska policija uhitila je 55-godišnjeg državljana Republike Hrvatske Krunoslava P. kojeg seoptužuje za suučesništvo u umorstvu književnika i emigrantskogpolitičara Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, priopćilo je državnotužilaštvo u Karlsruheu u petak.
BERLIN, 8. srpnja 2005. (Hina) - Bavarska policija uhitila je 55- godišnjeg državljana Republike Hrvatske Krunoslava P. kojeg se optužuje za suučesništvo u umorstvu književnika i emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj, priopćilo je državno tužilaštvo u Karlsruheu u petak.

Krunoslav P. je u petak priveden istražnom sucu koji je na temelju predočenog materijala odredio pritvor na neodređeno vrijeme.

Krunoslav P. koji od 1971. živi u SR Njemačkoj, je osumnjičen da je u službi tajne jugoslavenske policije sudjelovao u pripremi ubojstva bivšeg direktora INA-a i jedne od vodećih osoba hrvatske emigrantske scene u Njemačkoj Stjepana Đurekovića u njegovoj kući u Wolfratshausenu 28. srpnja 1983.

Krunoslav P. je, kako je nadalje priopćilo tužilaštvo, nekoliko dana prije umorstva ubojici predao kopiju ključa Đurekovićevog posjeda. Ubojica, koji je njemačkim organima nepoznat, ja nakon toga s tim ključem ušao na posjed Đurekovića te ga usmrtio hicima iz vatrenog oružja.

Zajedno s Krunoslavom P. je u četvrtak uhićena još jedna osoba koju se dovodi u vezu s jednom drugim ubojstvom vezanim za rad jugoslavenske tajne službe i hrvatske emigrantske scene. Kako je priopćeno osoba koja je djelovala pod tajnim imenom "Karlo" povezuje s ubojstvom pripadnika hrvatske emigrantske scene Ante Đapića Nuernbergu 1989. godine. "Karlo" je u petak nakon saslušanja pušten na slobodu.

Državno tužilaštvo je ova dva slučaja sredinom prošle godine preuzelo od bavarskog kriminalnog ureda nakon što je istraga pokazala da su u ubojstva umiješane i tajne službe jedne strane zemlje u ovom slučaju tadašnje Jugoslavije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙