FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica blizu razina prije londonskih napada

LONDON,FRANKFURT, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters)
LONDON,FRANKFURT, 8. srpnja 2005. (Hina/Reuters)

- Cijene europskih dionica u petak su porasle za jedan posto, nadoknadivši gotovo polovinu gubitaka izazvanih londonskim eksplozijama, obzirom da ulagači očekuju tek ograničene gospodarske učinke tih napada.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,98 posto, dosegnuvši 5.208 bodova. Frankfurtski DAX indeks osnažio je za približno isti postotak, dosegnuvši 4.573 bodova.

Londonski su napadi, čini se, imali malen utjecaj na globalno gospodarstvo, uključujući industrije poput turizma, osiguranja i maloprodaje. Kao rezultat toga, cijene nafte ponovno su krenule prema rekordnim razinama od 61,40 dolara, oporavivši se od golemih gubitaka. To je podiglo cijene naftnih dionica, pri čemu su one BP-a, Totala i Eni-ja redom poskupjele od dva do tri posto.

Svi europski sektori ostvarili su dobitke, a cijene dionica blizu su prošlotjedne najviše razine u zadnje tri godine te su za 10 posto više nego početkom godine.

"Tržištima je išlo prilično dobro u posljednja dva do tri tjedna, tako da je pad od četvrtka uglavnom bio poput predaha", kazao je ukratko James Laing, paneuropski fond menadžer u Aberdeen Asset Managementu.

Na strani značajnijih dobitnika našle su se i tehnološke dionice, predvođene francuskom tvrtkom za računalno savjetovanje Capgemini, na dobitku od dva posto. STMicrolectronics je ostvario rast cijena dionica od 2,7 posto, nakon što je njegovim dionicama investicijska banka Goldman Sachs podigla rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,21 posto, na 11.565 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙