FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o doživotnom uzdržavanju

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Većina saborskih klubova podržala jedanas HNS-ovu namjeru da zaustavi daljnje zlouporabe ugovora odoživotnom uzdržavanju, no i ocijenila kako se taj problem ne možeriješiti kroz izmjene Zakona o obveznim odnosima.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Većina saborskih klubova podržala je danas HNS-ovu namjeru da zaustavi daljnje zlouporabe ugovora o doživotnom uzdržavanju, no i ocijenila kako se taj problem ne može riješiti kroz izmjene Zakona o obveznim odnosima.

HNS, naime, potaknut brojnim slučajevima u kojima su nemoćne starije osobe putem ugovora o doživotnom uzdržavanju ostale bez imovine i doslovno na cesti, predlaže da se zakonom propiše da se imovine uzdržavane osobe u vlasništvo uzdržavatelja može prenijeti tek nakon smrti uzdržavanog.

Predloženim izmjenama se slaže Vlada, u čije je ime državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić kazala kako je novi Zakon o obveznim odnosima za sada nemoguće mijenjati, budući da on na snagu stupa tek 1. siječnja iduće godine.

Vlada smatra da će taj Zakon na najmanju moguću mjeru svesti zlouporabe ugovora o doživotnom uzdržavanju, budući da propisuje obvezu nazočnosti suca i javnog bilježnika, koji će pri potpisivanju ugovora biti dužni potpisnike upozoriti na moguće zamke.

Novi Zakon uzdržavanom omogućuje i da zatraži da se u njegovu korist u ugovor uvede i institut stvarnog uzdržavanja, naglasila je Bagić.

Silvano Hrelja (HSU) najavio je da će umirovljenički klub podržati predložene izmjene, kao poruku zakonodavcu da mora riješiti probleme u doživotnom uzdržavanju.

Upozorio je da brojni umirovljenici bez uže obitelji, u strahu od nemoći, takve ugovore potpisuju s neznancima, koji im uzdržavanje nude putem oglasnika.

Ocijenio je da je riječ o organiziranoj kriminalnoj djelatnosti, te da učinkovita sudska zaštita od takvih manipulacija ne postoji.

"Parnice traju godinama, oštećenici nemaju novca za odvjetnike, a više ni pravo na besplatnu pravnu pomoć, a i kad dobiju parnicu, njihova je imovina već potrošena", upozorio je Hrelja, koji također smatra da taj problem treba riješiti posebnim Zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙