FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izgubljena Sapfina ljubavna pjesma objavljena nakon 2600 godina

LONDON, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ljubavna pjesma koju jeprije 2600 godina napisala Sapfa, znamenita pjesnikinja antičke Grčke,objavljena je ovog tjedna prvi put otkako je ponovno pronađena prošlegodine.
LONDON, 26. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Ljubavna pjesma koju je prije 2600 godina napisala Sapfa, znamenita pjesnikinja antičke Grčke, objavljena je ovog tjedna prvi put otkako je ponovno pronađena prošle godine.

Stihovi u kojima Sapfa izražava ljubav djevojkama na grčkom otoku Lezbosu ili su šokirali ili ushitili naraštaje čitatelja.

Njezin se pjesnički opus u antici sastojao od devet knjiga, ali je malo toga očuvano do modernih vremena. Sapfu su nazivali i "desetom muzom".

Pjesma od 12 stihova, tek četvrta koja je ponovno otkrivena, pronađena je na papirusu omotanom oko egipatske mumije, a objavljena je s engleskim prijevodom u reviji "Times Literary Supplement".

"Ona je očito imala emocionalne odnose sa ženama iz svojega kruga, a vrlo je vjerojatno da je s njima imala i seksualne odnose", izjavio je za Reuters prevoditelj te pjesme, akademik s oxfordskoga Sveučilišta Martin West.

Pjesma je ponovno otkrivena prošle godine nakon što su znanstvenici s njemačkog Sveučilišta u Koelnu identificirali papirus, koji je nekad bio zamotan oko mumije, kao dio svitka iz trećeg stoljeća prije Krista sa Sapfinim pjesmama.

Primijetili su da dijelovi stihova odgovaraju stihovima koji su već identificirani kao njezini na papirusu otkrivenom 1922.

Sastavivši dva papirusa, uspjeli su rekonstruirati original i u praznine su po smislu dodali riječi koje nedostaju.

Sapfa je nedvojbeno najveća grčka pjesnikinja, a mnogi je smatraju i najznačajnijom liričarkom svjetskog pjesništva.

Već je u antici njezin život bio utkan u legende, tako da je do nas došlo sasvim malo pouzdanih podataka. Rođena je u Erezu na otoku Lezbosu i živjela - najvjerojatnije - u drugoj polovici 7. st. prije Krista. Dobar dio života provela je u glavnom i najvećem otočnom gradu Mitileni, gdje je bila voditeljica kruga u kojem su mlade djevojke do udaje stjecale široko znanje, najviše o umjetnosti - glazbi i pjesništvu.

Jedna legenda kaže da se Sapfa ubila bacivši se s Leukadske stijene, pošto se, već u zreloj dobi, nesretno zaljubila u mladića Faona. Drugi, pak, tvrde kako je još u dubokoj starosti pisala pjesme. Iz samih je Sapfinih stihova praktički nemoguće rekonstruirati bilo kakvu potankost iz njezina života, osim mnogih imena njezinih učenica - Atide, Anaktorije, Arignote, Gongile, Mnaside...

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙