FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMF-ovima omogućiti veću diverzifikaciju ulaganja

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - OMF-ovima omogućiti većudiverzifikaciju ulaganja
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - OMF-ovima omogućiti veću diverzifikaciju ulaganja

HINA - Financijski servis

Za daljnji razvoj hrvatskog mirovinskog tržišta nužni su razvoj domaćeg tržišta kapitala, ponajprije kroz javne ponude dionica te istodobna ograničena liberalizacija ulaganja mirovinskih fondova, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom (OMF) Allianz ZB Dinko Novoselec.

Pod ograničenom liberalizacijom ulaganja, kazao je Novoselec, podrazumijevalo bi se omogućavanje ulaganja van prve kotacije, uz strože limite, povećavanje limita za kratkoročna ulaganja, kao i omogućavanje korištenja derivatnih instrumenata.

Pojasnio je da OMF-ovi danas mogu ulagati do 30 posto svoje imovine u dionice koje kotiraju u prvim kotacijama, ali da se izbor uglavnom svodi na dvije dionice, što je nedovoljno za diverzifikaciju njihovog portfelja, a time i povećanje prinosa te smanjenje rizika.

Usporedivši hrvatski i poljski mirovinski sustav, Novoselec je kazao kako je prosječni prinos hrvatskih OMF-ova unazad tri godine iznosio 7,6 posto, što je iznad svih očekivanja te iznad referentnih stopa na depozite, no da je istodobno prosjek za Poljsku iznosio 13,2 posto, usprkos podjednakom rastu vrijednosti financijske imovine u obje zemlje.

Takvu je razliku pripisao činjenici da je imovina hrvatskih fondova koncentrirana u državnim obveznicama, koje čine oko 75 posto njihovog portfelja, dok na dionice otpada tek 3 posto imovine, s trendom smanjenja. Istodobno, poljski fondovi u domaće dionice ulažu oko 30 posto imovine, a u 60-tak posto njihovog portfelja koji se odnosi na obveznice ulaze i korporativne obveznice, odnosno ulaganja ne samo u državni nego i u privatni sektor.

Kao primjer diverzifikacije portfelja naveo je podatak da najveći poljski mirovinski fond Commercial Union u portfelju ima oko 160 različitih vrijednosnih papira, od čega 40-tak dionica, dok portfelj AZ fonda čini 50-tak vrijednosnih papira, od čega dvije dionice.

Ukoliko ne dođe do promjene legislative, koju će pratiti i razvoj tržišta, ulaganja hrvatskih fondova u domaće dionice mogla bi postati beznačajna, na štetu i fondova i njihovih članova, ali i samih tvrtki na burzama, kazao je Novoselec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙