FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: umjesto da raspravlja, pravaš Kovačević šutio pet minuta

ZAGREB,6. srpnja 2005.(Hina) - Duboko nezadovoljstvo oporbe Vladinimprijedlogom izmjena Ovršnog zakona pravaš Pero Kovačević danas je uHrvatskom saboru iskazao na osebujan način - petominutnom šutnjom.
ZAGREB,6. srpnja 2005.(Hina) - Duboko nezadovoljstvo oporbe Vladinim prijedlogom izmjena Ovršnog zakona pravaš Pero Kovačević danas je u Hrvatskom saboru iskazao na osebujan način - petominutnom šutnjom.

HSP-ov zastupnik na taj je način prosvjedovao zbog, kako je protumačio, obespravljenosti građana koji su u ovršnim postupcima zbog kune duga ostali bez cjelokupne imovine.

Začuđenost kolega u Sabornici predsjedavajući Vladimir Šeks pokušao je neutralizirati riječima: "Mogli bi kolegu saslušati u miru".

Većina oporbenih stranaka žestoko je kritizirala izmjene Ovršnog zakona, prozivajući Vladu da će predloženim odredbama još više razvući ionako preduge ovršne postupke. Tvrde da će se predloženim izmjenama, osim toga, u još nepovoljniji položaj dovesti male dužnike, one socijalno najugroženije.

Klubovi SDP-a, HNS/PGS-a i HSP-a u raspravi su prigovorili da predložene izmjene idu na ruku državi i bankama, kao strankama u ovršnom postupku, da se samo moćnim institucijama osigurava naplata potraživanja, na štetu građana.

"Ovim će izmjenama bogati postati još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Paučina ovršnog sustava za male ljude ostaje neprobojna poput zida", kazao je Miroslav Rožić (HSP).

"Cilj je zakona zaštita krupnog kapitala i financijsko-bankarske elite", uvjerena je i Ingrid Antičević Marinović (SDP), koja upozorava da će se i dalje ponavljati slučajevi kada građani zbog "minornih dugovanja" prema bankama ostaju bez svega.

U prilog tvrdnji da će se predloženim izmjenama i dalje odugovlačiti ovršni postupci i sama ovrha, SDP-ova zastupnica navodi da uvođenje instituta žalbe kao pravila, ne iznimke, znači i nove procesne zlouporabe, dakle, i duže postupke.

"Otvarate put novom dugotrajnom parničenju", poručila je.

Isto misli i Nikola Vuljanić (HNS/PGS), koji proziva Vladu da širenjem mogućnosti za podnošenje žalbe zapravo poručuje da je odugovlačenje ovršnih postupaka poželjno.

Nešto umjereniji u kritikama bio je Klub HSS-a, a Josip Vresk izrazio je bojazan da javni bilježnici nisu spremni obavljati dijelove ovršnih postupaka.

Vladin prijedlog izmjena Ovršnog postupka podržali su klubovi HDZ-a i HSLS/LS/DC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙