FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Presuda Žalbenog vijeća ICTY-a Milanu Babiću 18. srpnja

DEN HAAG/ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY)izreći će u ponedjeljak 18. srpnja konačnu presudu bivšem čelnikupobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Babiću, koji je u lipnju 2004.osuđen na 13 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za progonhrvatskih civila na okupiranim područjima 1991/92. godine.
DEN HAAG/ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) izreći će u ponedjeljak 18. srpnja konačnu presudu bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Babiću, koji je u lipnju 2004. osuđen na 13 godina zatvora na temelju priznanja krivnje za progon hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991/92. godine.

Babiću će 18. srpnja drugostupanjsku presudu izreći Žalbeno vijeće kojim predsjedava talijanski sudac Fausto Pocar, potpredsjednik ICTY-a, najavljeno je u srijedu u Haagu.

Babić (49) je imao vodeću političku ulogu u pobuni Srba na području Kninske krajine, a razdoblju od 1991. do 1995. obnašao je dužnosti predsjednika skupštine, te kasnije premijera i predsjednika srpske paradržave, nazivane "SAO Krajina" i "Republika srpska Krajina".

Optužnica protiv njega podignuta je 6. studenoga 2003. a Babić se predao sudu 26. studenoga, izjasnivši se da nije kriv za optužbe.

Optužen je za "istrebljenje ili ubojstva više stotina hrvatskih i drugih nesrpskih civila, zatočenje i zatvaranje više stotina civila, deportacije i prisilno preseljenje više tisuća civila te namjerno razaranje domova, druge imovine te obrazovnih, vjerskih, kulturnih i drugih civilnih objekata".

Na temelju nagodbe s Tužiteljstvom, 27. siječnja 2004. priznao je krivnju za progon na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti, kao i za sudjelovanje u "udruženom zločinačkom pothvatu" s ciljem okupacije i etničkog čišćenja jedne trećine teritorija Hrvatske radi njegova pripajanja "jedinstvenoj srpskoj državi", odnosno Velikoj Srbiji.

U posebnoj izjavi izrazio je "sram i duboko kajanje" zbog zločina u kojima je sudjelovao, pozvao Srbe na suočavanje s istinom, a "braću Hrvate" da im oproste u interesu budućeg suživota.

Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo od četiri točke optužnice i predložilo kaznu do 11 godina zatvora.

Raspravno vijeće, pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea osudilo ga je 29. lipnja 2004. na 13 godina zatvora, ocjenivši u obrazloženju da je "kazna razmjerna zločinu krajnje teškog oblika za koji je Babić priznao krivnju".

"Kazna od 11 godina koju je predložilo tužiteljstvo ne ispunjava svrhu kažnjavanja i ne zadovoljava pravdu", dodalo je tada vijeće.

I obrana i optužba izrazili su nezadovoljstvo kaznom, a tužiteljstvo je u podnesku ukazalo na značaj njegove suradnje i povuklo usporedbu s blažom kaznom Biljani Plavšić (11 god.), navodeći kako je ona manje surađivala i imala veću ulogu u zločinima.

Prije nego što je optužen Babić je surađivao je s tužiteljstvom, te je sredinom 2002. bio jedan od ključnih svjedoka "insidera" na suđenju Slobodanu Miloševiću, iznoseći dokaze za gotovo sve točke optužbe iz hrvatskog dijela optužnice protiv bivšeg predsjednika SRJ.

Prošle je godine na zatvorenoj sjednici svjedočio protiv bivšeg čelnika bosanskih Srba Momčila Krajišnika, a zbog svoje suradnje s tužiteljstvom i prijetnji kojima je izložen od ostalih srpskih optuženika, osiguran mu je poseban status.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙