FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudski izvjestitelji osuđuju policijsko dovođenje novinarke na sud

ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Zbor novinara sudskih izvjestiteljaHrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije je danas prosvjedovaoprotiv policijskog dovođenja novinarke "24 sata" Rozete Bogeljić nasudsku raspravu na zadarskom Općinskom sudu.
ZAGREB, 6. srpnja 2005. (Hina) - Zbor novinara sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije je danas prosvjedovao protiv policijskog dovođenja novinarke "24 sata" Rozete Bogeljić na sudsku raspravu na zadarskom Općinskom sudu.

Zbor sudskih izvjestitelja u priopćenju navodi da je, zbog nepojavljivanja novinarke na prethodnom ročištu, sudac Ante Milovac izdao nalog policiji da ju dovede na današnje ročište u parnici po privatnoj tužbi Mate Maršića, ravnatelja zadarske Osnovne škole Šime Budinić.

"Dovedbeni nalog napisan je odmah nakon što je novinarka izostala s rasprave, a da joj nije dana mogućnost za novi sudski poziv za raspravu", tvrde u Zboru sudskih izvjestitelja u kojemu smatraju da je postupak protiv novinarke Bogeljić "još jedan pokušaj zastrašivanja novinara sudskim progonom". Napominju da su policajci koji su postupali po sudskom nalogu prema novinarki bili korektni.

U Zboru sudskih izvjestitelja smatraju da pravosudna tijela imaju diskriminirajući odnos prema novinarima, a sudovi dvojbene kriterije kada je riječ o postupcima za prijetnje novinarima jer ne zakazuju ročišta u takvim slučajevima, dok ih s druge strane osuđuju zbog pisanja. Stoga će, kažu, o postupku zadarskog suca izvijestiti i Međunarodnu federaciju novinara te međunarodnu javnost i institucije koje se bave zaštitom novinara.

Na zadarskom sudu danas se nije mogao dobiti nikakav komentar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙