FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OI 2012: London domaćin OI 2012 - šira verzija

SINGAPUR-MOOOI 2012: London domaćin OI 2012 - šira verzijaSINGAPUR, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Olimpijske igre 2012. godineodržat će Londonu, odlučili su danas u četvrtom krugu tajnogglasovanja članovi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), među kojimai Antun Vrdoljak, na 117. zasjedanju Skupštine u Singapuru.
SINGAPUR, 6. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Olimpijske igre 2012. godine održat će Londonu, odlučili su danas u četvrtom krugu tajnog glasovanja članovi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), među kojima i Antun Vrdoljak, na 117. zasjedanju Skupštine u Singapuru.

Odluku o domaćinu obznanio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge, a britanska prijestolnica u zadnjem je krugu dobila 54 glasa, četiri glasa više od Pariza. Bilo je to najtješnja odluka o domaćinu Igara od 2000. kada je u Monte Carlu Sydney pobijedio Peking za dva glasa.

U prvom je krugu glasovanja ispala Moskva, u drugom New York, a u trećem Madrid.

Odmah po odluci članova MOO-a na čuvenom trgu Trafalgar Square slavilo je više od 10.000 Londončana. Tisuće ljudi sa zastavama, bacajući konfete, izašli su na londonske ulice proslavljali su odluku iz Singapuru kojom će njihov grad po treći puta u povijesti biti domaćin Olimpijskih igara, nakon 1908. i 1948.

.

U posebnom obraćanju britanskog premijera Tonya Blaira, koji je sve do ponedjeljka boravio u Singapuru, rečeno je da je "današnji dan jedan od najvažnijih u povijesti Londona".

Ovo je uspjeh cijele ekipe koja je danonoćno radila, na čelu sa Lordom Sebastianom Coeom i Keithom Millsom. U svojem životu nisam vidio da se neka operacija radi na tako detalja, i nakraju posve uspješan način, kazao je Blair, dodavši kako službeno proglašenje od nervoze nije mogao gledati.

"Uzeli smo najveću nagradu u svijetu sporta i ne mogu zamisliti koliko će ova odluka pomoći britanskom sportu, ali i gospodartsvu", kazao je legendarni trkač Sebastian Coe.

Francuski predsjednik Jacques Chirac čestitao je Londonu, zaželjevši im uspješne Igre, dok je šef pariškog kandidacijskog tima Philippe Baudillon kazao kako su jako razočarani jer su bili uvjereni da će dobiti Igre. NBA košarkaš Tony Parker bio je jako razočaran činjenicom da su Pariz odbili već triput - 1992, 2008 i sada 2012, te je odluku MOO-a nazvao "bizarnom".

Uime New Yorka javio se Billy Payne, šef operative Igara u Atlanti 1996, koju je kandidaturu New Yorka nazvao "najboljom u povijesti olimpizma", ali to očito nije bilo dovoljno, s obzirom na vremensku blizinu Igara u Atlanti i Salt Lake Cityu. Payne je dodao kako bi se New York morao kandidirati za OI 2016 jer će ih "sigurno dobiti".

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov nije bio razočaran i odmah je najavio kandidaturu svog grada za Igre 2016., dodavši kako će Moskva ionako, i bez Igara, izgraditi sve objekte koje su planirali.

Nogometaš Real Madrid Raul bio je u Singapuru, a o neuspjehu Madrida je izjavio kako su "izgubili poslije jedanaesteraca, ali da je sada više nego ikad siguran da će Madrid vrlo brzo postati olimpijski grad".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙