FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Singapuru se odlučuje i o sudbini olimpijskih sportova

SINGAPUR, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Članovi Međunarodnogolimpijskog odbora (MOO), koji su se okupili na sjednici u Singapuru,sljedećeg će tjedna, osim o domaćinu OI 2012., morati odlučiti i osudbini 28 olimpijskih sportova.
SINGAPUR, 3. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Članovi Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), koji su se okupili na sjednici u Singapuru, sljedećeg će tjedna, osim o domaćinu OI 2012., morati odlučiti i o sudbini 28 olimpijskih sportova.

Naime, svaki sport koji pretendira na to da i dalje bude na programu ljetnih olimpijskih igara morat će dobiti povjerenje većine članova MOO-a. Tajno glasovanje će se održati u petak, 8. srpnja. Neće biti ubacivanja listića, već će se koristiti elektronika. Sportovi koji ne dobiju potporu većine neće biti u programu OI 2012. godine.

Rezultati glasovanja neće biti objavljeni, već će samo biti rečeno da li je određeni sport prošao ili ne. Tajnovitost ishoda glasovanja u MOO-u obrazlažu time da ne žele naštetiti ugledu sportova. Postoji bojazan da bi neki sportovi mogli dobiti izuzetno mali broj glasova, što bi otvorilo pitanje kako su se uopće našli na programu olimpijskih igara.

Sportove koji ispadnu iz programa igara zamijenit će novi, a trenutno ih je pet na listi čekanja. Još prije tri godine predsjednik MOO-a Jacques Rogge predložio je da s programa igara budu skinuti baseball, softball i moderni petoboj, a da status olimpijskog sporta dobiju golf i ragbi.

Skoro 70 godina niti jedan sport nije izbačen s OI. Posljednji sport koji je izgubio status olimpijskog bio je polo. To se dogodilo davne 1936.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙