FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škotska policija najavljuje "snažan odgovor" na nasilne prosvjede

LONDON/EDINBURGH, 5. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Škotska je policija uutorak upozorila da će nasilni prosvjednici koji namjeravaju doći nasummit skupine G8 naići na "snažan odgovor" snaga sigurnosti.
LONDON/EDINBURGH, 5. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Škotska je policija u utorak upozorila da će nasilni prosvjednici koji namjeravaju doći na summit skupine G8 naići na "snažan odgovor" snaga sigurnosti.

Govoreći nakon nasilnih sukoba u ponedjeljak i uhićenja oko 100 prosvjednika u škotskom gradu Edinburghu, načelnik policije John Vine izjavio je da se neće tolerirati djela koja ugrožavaju javnu sigurnost, mirne prosvjednike ili pripadnike policije. U sukobima je ozlijeđeno dvadesetak ljudi, uključujući nekoliko pripadnika policije.

"Neka bude jasno da ćemo oštro postupiti spram svih osoba koje žele kršiti zakon", rekao je Vine. Policija kaže da su prosvjednici došli iz "cijele Europe". Oni su tijekom višesatnog sukoba u gradskom središtu policiju gađali kamenjem i ciglama.

Očekuje se da će u srijedu, na dan početka summita, oko 5000 osoba hodati u povorci na 500 metara od hotela Gleneagles, koji se nalazi 60 kilometara sjeverozapadno od Edinburgha.

Oko hotela postavljena je golema sigurnosna ograda no organizatori prosvjeda kažu da će ipak pokušati uputiti svoju poruku svjetskim čelnicima.

Bob Geldof, organizator koncerta Live 8, koji je pozvao "milijun ljudi" da dođu u Edinburgh tijekom summita i prosvjeduju protiv siromaštva, u utorak je osudio one koji su sudjelovali u nasilju nazvavši ih "idiotima". Geldof je rekao i da su neredi "sporedno pitanje" u odnosu na "ekstremno nasilje patnje" u siromašnim zemljama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙