FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započela Međunarodna ekonomska konferencija HNB-a

ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Započela Međunarodna ekonomskakonferencija HNB-a
ZAGREB, 30. lipnja 2005. (Hina) - Započela Međunarodna ekonomska konferencija HNB-a

HINA - Financijski servis

Međuovisnost fiskalnog i platnobilančnog manjka i zaduženosti zemlje, te značenje strukture javnog duga središnje su teme ovogodišnje 11. Međunarodne ekonomske konferencije koja je u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) danas započela s dvodnevnim radom u Dubrovniku.

Skup je okupio osamdesetak sudionika, nositelja novčane i gospodarske politike iz Hrvatske i nekoliko drugih zemalja, kao i predstavnike najvažnijih međunarodnih financijskih institucija, a otvorio ga je viceguverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić osvrnula se na ekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, posebice u svjetlu približavanja Europskoj uniji (EU), istaknuvši kako je ekonomska politika u proteklih desetak godina kontinuirano vođena na crti približavanja EU.

"Hrvatska je zemlja koja ima makroekonomsku stabilnost, u kojoj su generalno gledajući makroekonomski i ekonomski trendovi pozitivni, što i je naša daljnja temeljna odrednica", rekla je Dalić.

Istaknula je kako je jedan od značajnijih ciljeva hrvatske ekonomske politike fiskalno konsolidiranje te smanjenje deficita, a u cilju ispunjavanja pravila koja propisuje EU.

Uz pitanja vezana uz fiskalnu politiku, u dva dana rada konferencije bit će riječi i o fiskalnim prilagodbama u zemljama Europske unije (EU), Paktu o stabilnosti i rastu s gledišta novih članica EU, institucionalnoj izgradnji i rastu tranzicijskih gospodarstava, učincima spajanja i preuzimanja u europskom financijskom sektoru te okvirima za procjenu i implikacijama financijske stabilnosti.

Sudionici ovogodišnje konferencije raspravljat će i o procjenama uravnoteženog tečaja kune, kao i o pristupu tečajnim politikama u zemljama srednje i istočne Europe, a trebalo bi biti riječi i o izgledima za daljnje proširenje EU, kako ih trenutačno vide u Europskoj komisiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙